А къде са делата на Панов?

ВСС ще обсъжда писмото на Лозан Панов, с което той иска допълнителна информация за работата на Иван Гешев

А къде са делата на Панов? | StandartNews.com

Заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предстои в сряда и там ще бъде обсъдено писмото на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, с което той иска допълнителна информация за работата на номинирания за главен прокурор Иван Гешев. Панов се  интересува от "качеството" на обвинителните актове на кандидата, на което Гешев вече отговори, че "съдия №1" има фиксация в поста на "обвинител №1". Кандидатът за следващ главен прокурор припомни и заключенията на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) на ресорната колегия, според които на база работата му като държавен обвинител - 233 лица са получили ефективни осъдителни присъди.

Включването на Лозан Панов в компроматната кампания съпътстваща процедурата по избор на следващия главен прокурор точно три седмици преди изслушването и гласуването на кандидатурата на Гешев от Пленума на кадровия орган бе напълно очаквано. За разлика от непохватността, с която това включване бе реализирано, разкривайки по категоричен начин зависимостта на председателя на ВКС Лозан Панов от подсъдимия издател Иво Прокопиев, пише „Правен свят“.

На 3 октомври (четвъртък), още в началото на деня медиите са информирани с прессъобщение от кабинета на Панов за изпратеното до главния прокурор писмо с искане за предоставяне на подробна кадрова справка за работата Иван Гешев. След малко повече от час в онлайн изданието на "Капитал" се появява статия под заглавието "Делата на Иван Гешев, за които никой не знае", която почти напълно се припокрива със съдържанието на писмото на председателя на ВКС до главния прокурор. Нещо повече, оказва се, че изданието още на 29 август е отправило запитване до Софийската градска прокуратура (СГП) по реда на Закона за достъп до обществена информация с искане да получат достъп до делата на Гешев, същото, което иска и Панов. В публикацията се прави и критичен анализ на доклада на КАК при Прокурорската колегия, идентичен на внушенията, които отправя в писмото си до главния прокурор председателят на ВКС. Статията е придружена и от кратък коментар на адвокат Александър Кашъмов, който обичайно критикува работата на държавното обвинение. За сведение – адвокат Кашъмов представляваше Лозан Панов по делото му срещу глобата от 1000 лв., заради неподадeната имуществена декларация за 2016 г. Председателят на ВКС загуби делото на две съдебни инстанции, а след като съпругата му определи решенията като "извращение с правото", Панов обяви, че ще съди България пред Съда в Страсбург.

Фактите около появата и съдържанието на писмото на Панов и на статията в "Капитал" разкриват единствено пълната синхронизация между кабинета на председателя на ВКС и редакцията на издателя Иво Прокопиев, който е в качеството си на подсъдим пред Специализирания наказателен съд по дело, по което Специализираната прокуратура е внесла обвинителен акт, в период, в който се ръководеше от Иван Гешев. Излиза, че от това какво е качеството на работата на кандидата за главен прокурор се интересува преди всичко издателят Иво Прокопиев, а Лозан Панов по-скоро играе ролята на "пощенски гълъб". Защото след като "Капитал" не е получил исканата информация по ЗДОИ, същото запитване до прокуратурата е отправено от "съдия №1".

Как бивш председател на ССБ пита същото, за което любопитства неизвестен адвокат

Съвместните действия между председателя на ВКС и редакцията на подсъдимия Прокопиев са само част от компроматната кампания, която трети месец тече срещу номинацията на Гешев, като прилаганите средства често се повтарят. На 12 септември "Правен свят" показа как не много известен столичен адвокат проявява нездраво любопитство относно структурата, щатната заетост, дисциплинарните производства и друга специфична служебна информация за прокуратурата като цяло. За целта структурите в държавното обвинение в цялата страна са били буквално заляти с еднотипни питания по ЗДОИ. Кой и защо се е интересува от подобна информация стана ясно от интервю на бившия председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова, която докато "Правен свят" проверяваше фактите около адвокатския интерес към държавното обвинение, в свое интервю почти дословно бе преповторила въпросите, съдържащи се в исканията по ЗДОИ.

Въпроси към Лозан Панов

В ситуация, в която председателят на ВКС влиза в ролята на инструмент за натиск върху кадровия орган на съдебната власт и в опит да компрометира номинацията за главен прокурор, при това в услуга на подсъдимо лице, редакцията на "Правен свят" намира за правилно да поиска подробна информация по ЗДОИ и за работата на Лозан Панов. "Правен свят" очаква да получи пълната информация за делата, които Панов е разглеждал като наказателен съдия в Софийския районен съд в периода 1999-2003 г., както и като съдия в Софийския градски съд в периода 2004-2006 г. Интересува ни и работата на Панов по делата за периода, в който правораздава в Административен съд – София-град, както и във Върховния административен съд до избирането му за "съдия №1" през 2015 г. Намираме, че е от обществен интерес и информацията за това колко акта има Панов и в качеството му на председател на ВКС. Смятаме, че е важно за доверието в съдебната власт информацията за това каква част делата, по които през годините Лозан Панов се е произнасял, са били потвърдени от по-горните съдебни инстанции и каква част са отменени.

А с оглед на зачестилите отсъствия на Лозан Панов от заседания на председателстваната от него Съдийска колегия, както и поради почти пълната липса на  информация за официалните пътувания на председателя на ВКС извън страната, "Правен свят" ще очаква информация и за задграничнните посещения на председателя на най-висшата съдебна инстанция у нас, поводът за тяхното реализиране, както и постигнатите от тях практически резултати в интерес на българската правосъдна система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай