5-15 г. затвор чакат хакера Кристиян за тероризъм

Кристиян Бойков е обвинен, че е извършител, а прекият му шеф Георги Янков за подбудител

5-15 г. затвор чакат хакера Кристиян за тероризъм | StandartNews.com

Обвинения за тероризъм са повдигнати за кибератаката срещу приходната агенция. Освен 20-годишния Кристиян Бойков, който досега се разследваше за компютърно престъпление, за тероризъм е обвинен и Георги Янков, търговски директор на фирмата „ТАД Груп“. Издирва се собственикът на фирмата Иван Тодоров.

Новината за промяната на обвинението на Кристиян и разширяване на кръга на разследваните на кибераферата дойде не от спецпрокуратурата, която пое случая, а от адвокат Любен Казанлиев.

Текстът от Наказателния кодекс, по който се разследват Бойков и Янков, и по който се очаква да бъде обвинен и Тодоров, предвижда затвор от пет до 15 години за престъпления, целящи да създадат „смут и страх у населението или да заплашат или да принудят орган на властта да извърши или да пропусне нещо“. Сред престъпленията, изброени в този текст, са и компютърните.

Кристиян Бойков е обвинен, че е извършител, а Георги Янков, който преспа една нощ в ареста на 4-то РПУ - за подбудител.

Янков е пуснат снощи на свобода срещу паричната гаранция от 20 000 лева. На свобода е и Кристиян, а собственикът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров, за когото адвокатите на фирмата твърдят, че не се укрива, а е на планирано пътуване в Канада, ще се издирва по международните канали.

Преди това от ръководството на прокуратура обявиха, че имат нови водещи версии за хакерската атака и че е установено, че над Кристиян, за когото са категорични, че е нейният извършител, има поръчител и подбудител. Повече официална информация за разследването и до този момент няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай