100 свободни щата в Антикорупционната комисия

За миналата година КПКОНПИ е отнела 37 имота и 119 моторни превозни средства

100 свободни щата в Антикорупционната комисия | StandartNews.com

100 свободни щата има в момента в Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Кадровият проблем е най-големият в момента. Това съобщи в първото си тв интервю, дадено за Нова тв, председателят на комисията Сотир Цацаров. Той подчерта, че КПКОНПИ не се нуждае от огромен персонал, но когато от 54 ръководни длъжности 23 са незаети това вече е сериозен проблем. На практика с най-малко хора работи най-натоварената дирекция в комисията – тази, която е на терен. Когато там работят минимален брой хора и те са на ръба, това е проблем, изтъкна Цацаров. И съобщи, че работи за създаване на териториални поделения на КПКОНПИ. Цацаров информира още, че условията за кандидатстване за работа в Антикорупционната комисия са същите като за ДАНС и другите служби за сигурност. Дамите имат сериозно място. Последната назначена идва от системата на МВР, има куп специализации, сред които и във ФБР, владее три езика.

Само за миналата година Антикорупционната комисия е отнела 37 имота и 119 моторни превозни средства, отчете Сотир Цацаров. Предявените искове за отнемане на незаконно придобито имущество през 2019 г. са били за 9 милиона лева, сега – само за февруари и март, са за 12 млн. лв.

Общо 9 дела за отнемане на имущество са спрени след решение на Европейския съд, че една гражданска конфискация не зависи от присъда, произнесена по наказателно производство. Други 150 дела, по които комисията е ищец, са спрени заради тълкувателно дело във ВКС за естеството на сроковете в хода на производството.

„Най-интензивните производства за конфликт на интереси са не толкова в централните органи на държавната власт, колкото в общинските администрации”, обясни Цацаров. И разказа как работи комисията в условията на извънредно положение заради коронавируса.

„Работим като всички в условията на извънредно положение. Ние не сме на първа линия, но работим всеки ден, част от личния състав работи дистанционно от домовете си. Самата комисия заседава чрез видеоконферентна връзка. Най-тежко и будещо безпокойство е работата на колегите от оперативната служба. Това, което работим ние, е един постоянен поток, който не спира, защото и престъпленията не спират”, заяви Сотир Цацаров.

КПКОНПИ работи и за нова интернет страница на комисията, както и за онлайн подаване на сигнали. Има и замисъл за мини колцентър. „Опитваме се да направим опростена форма на декларация, която се попълва по-лесно. 626 лица са подали декларации до момента. Срокът за подаване на тези декларации е до 1 месец след отмяната на извънредното положение, каза Сотир Цацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай