Жега в и пред Европарламента за "Мобилност"

Докато евродепутатите гласуват пакета "Мобилност", българските превозвачи излизат на протест

Жега в и пред Европарламента за "Мобилност" | StandartNews.com

В Страсбург Европейският парламент ще гледа в пленарна зала правилата за международните пътни превози, известни като пакета "Мобилност". Страната ни се бори промените да бъдат отхвърлени.

Българските евродепутати внесоха искане пакетът изобщо да не бъде гласуван. Председателят на парламента Антонио Таяни ще подложи на гласуване допустимостта на процедурата.

През януари парламентарната комисия по транспорт отхвърли два от трите доклада с предложените промени. Ако днес се стигне до гласуване по същество, евродепутатите ще трябва да разгледат над 1600 поправки.

Министър-председателят Бойко Борисов се е обърнал за подкрепа към свои колеги премиери от шест страни и лидери на партии от ЕНП, за да бъде удължен срокът за дебати по законодателството. Министърът на транспорта Росен Желязков коментира, че страната ни готви контрамерки, ако промените бъдат одобрени на първо четене.

Докато евродепутатите гласуват пакета "Мобилност", българските превозвачи излизат на протест.

Над 100 от тях заминават за Страсбург, за да се включат в недоволството пред сградата на Европарламента. Заедно с тях ще протестират и превозвачи от Румъния, Полша, Литва и Словения. Техни представители ще бъдат допуснати в зала по време на обсъждането. Паралелно с протеста в Страсбург, такъв ще има и в столицата. Представители на 12 000 родни транспортни фирми с международен лиценз ще се съберат по обед пред храм-паметника "Св. Александър Невски" и ще се отправят към сградата на Европейската комисия у нас на улица "Раковски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай