Засилваме сътрудничеството с Унгария за нелегалната миграция

Засилваме сътрудничеството с Унгария за нелегалната миграция | StandartNews.com

Будапеща. България ще засили сътрудничеството с Унгария в областта на нелегалната миграция. Това стана ясно след срещата на вътрешния министър Цветлин Йовчев с унгарския му колега Шандор Пинтер.

 

Работното посещение на министър Йовчев е по покана Пинтер, информират от пресцентъра на МВР. Основната цел на срещата бе обмен на актуална информация за миграционната ситуация и предприеманите мерки от двете държави, набелязване на конкретни стъпки за засилване на сътрудничеството в борбата с нелегалната миграция на двустранна основа в рамките на различни регионални инициативи и на ниво ЕС.

 

Министър Йовчев запозна унгарския си колега с резултатите от прилагането на плана на българското правителство за овладяване на кризата, като постави акцент върху укрепения капацитет и подобрените условия в домовете за настаняване, съкратените процедури за предоставяне на закрила, по-доброто управление на връщането. Той изрази благодарност към Унгария за предоставената на България помощ (на стойност 40 000 евро) за справяне с увеличения миграционен натиск. Двете страни изразиха готовност за по-нататъшна работа по въпроси от взаимен интерес, свързани с противодействието на нелегалната миграция. Постигнато бе съгласие, че е необходима единна европейска политика за овладяване на бежанския и миграционен натиск към ЕС, с по-голяма степен на солидарност и споделяне на отговорности, както и обща политика на ЕС за интеграция.В рамките на разговорите унгарската страна потвърди своята последователна подкрепа за присъединяването на България към Шенген. Постигнато бе съгласие, че продължителното отлагане е тежък прецедент, който сериозно подкопава доверието между държавите-членки и обезценява ангажиментите, поети на най-високо ниво. Изразена бе надежда за положително развитие по темата в най-скоро време.

 

Разгледани бяха и други актуални въпроси от дневния ред на ЕС като стартирането на работата по пакета „интелигентни граници" и изработването на нова многогодишна програма на ЕС в областта на правосъдието и вътрешните работи. Цветлин Йовчев и Шандор Пинтер дадоха висока оценка на сътрудничеството между двете държави и в рамките на различни регионални инициативи – Залцбургския форум и Стратегията на ЕС за региона на река Дунав.В рамките на своето посещение в Будапеща министър Йовчев се срещна и с представители на българската общност и участва в тържествата по случай 100-годишнината от основаването на Дружеството на българите в Унгария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай