Защо Ивелина Василева отказала на Ревизоро

Драмата в Перник – поредица от грешки, каза бившата министърка на околната среда

Защо Ивелина Василева отказала на Ревизоро | StandartNews.com
  • Драмата в Перник – поредица от грешки, каза бившата министърка на околната среда
  • Водата е ценен ресурс, трябва много внимателно да го опазваме, заяви председателят на екокомисията в НС

Ивелина Василева отказала на Емил Димитров – Ревизоро, да му стане заместник в министерството на околната среда и водите. Това призна самата тя в предаването „Събуди се” на Нова тв. Минути след избирането си за министър в Димитров сподели пред журналистите в НС, че най-много иска Василева за заместник заради високата й експертиза, но бе скептичен, че тя ще приеме, защото постът може да се приеме като понижение. Василева бе министър на околната среда и водите във втория кабинет на Бойко Борисов.

ВИЖ ОЩЕ: Перник с вода от Белмекен, през София (ОБЗОР)

Пред Нова тв Василева, която в момента е председател на ресорната комисия в парламента, заяви, че е отхвърлила предложението на Ревизоро. „Гарантирах на новия министър пълната си подкрепа и при необходимост да помагам. Но аз съм председател на Комисията по околна среда и водите в НС. Смятам, че мястото ми е в Народното събрание”, каза Василева. Тя определи като поредица от грешки – и на местно, и на административно ниво, причините Перник да остане без вода.

„Водата е изключително ценен ресурс и трябва много внимателно и с грижа да я опазваме и потребяваме. Необходимо е да се полагат много усилия за модернизация на ВиК мрежата, за нейната рехабилитация”, каза министъра на околната среда във втория кабинет на Бойко Борисов. Според Василева „това, което е допуснато да се случи в Перник, е поредица от пропуски и грешки и на местно ниво, и на административно. От управленска гледна точка отчитам, че е имало пропуски и грешки. Трябвало е да се вземат мерки още при първите индикации, че намалява количеството вода в язовира, а това е било в края на пролетта началото на лятото”.

Народната представителка обясни, че и ВиК дружеството, и общината са знаели, че намалява количеството вода в язовира, затова е трябвало най-малкото да алармират, за да се вземат адекватни действия.

„Важно е, че още когато беше установен проблемът, правителството взе светкавични мерки и вчера беше оповестено решението, което ще облекчи положението в Перник. Чест прави на премиера, че се ангажира с решаването на спешните въпроси и с отпускането на средства”, заяви Ивелина Василева.  Тя увери, че прехвърлянето на вода от язовир „Белмекен” към Перник през водопреносната мрежа на София, няма да засегне жителите на столицата.

„София се водоснабдява основно от язовир „Искър”, там има вода поне за 3 години напред”, заяви Василева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай