Защо е горещ столът на екоминистър Димитров

Министърът сподели редица проблеми в подчиненото му ведомство

Защо е горещ столът на екоминистър Димитров | StandartNews.com

Столът на екоминистъра е много горещ - един ден се занимаваш с язовири, които могат да прелеят, а на следващия - с такива, които не трябва да се източват, за да има вода за пиене; един ден се грижиш за контейнери с отпадъци, които трябва да се върнат в Италия, а на другия - за контейнери, които не бива да влизат в страната. Това заяви пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

"Много е трудно това министерство. През годините хората не са го забелязвали. Сега, покрай този арест и проблемите, стана център на внимание. Задачите са много тежки", оплака се Димитров. 

Той даде пример за големите отговорности на екоминистъра - "всичката вода, която отива за електроенергия, за напояване и за питейто-битови нужди, разрешава един човек със своя подпис". Димитров отбеляза и още един проблем в министерството - немалко служители в структурите, подчинени на МОСВ, които обмислят да напуснат работа заради ниското заплащане.

На въпрос за проблема с водата министърът уточни, че в момента на неговото встъпване в длъжност няколко от значимите 52 язовира в страната са били в критично състояние – били са пълни под 50%.

Всички язовири, за които говорим, захранват по един град. Имаме и язовири, които захранват по 5 града и 42 населени места, но с тях нямаме проблеми, подчерта министърът. 

Той припомни идеята новият водопровод до Перник да снабдява града със 780 хил. куб. м вода всеки месец, а от язовир "Студена" да получава едва 300 хил., за да може да се напълни.

До този момент тенденцията е точно обратната - точи се язовирът за сметка на водопровода от София. В тази връзка съм написал писмо до Министерски съвет, съобщи Емил Димитров. 

По думите му местното ВиК не може да използва пълноценно новия водопровод: "Трябва да се направи един резервоар, от който водата с нормално налягане да влиза в града." 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай