Заради скандала с винетките: Наказват изпълнителя на тол системата

Купуваме пътни стикери и от 2000 банкомата

Заради скандала с винетките: Наказват изпълнителя на тол системата | StandartNews.com
  • Купуваме пътни стикери и от 2000 банкомата

Още наказания заради скандала с винетките. След като днес сутринта премиерът Бойко Борисов разпореди уволненията на двама началници от АПИ и на съветник на регионалния министър Петя Аврамова, следобед стана ясно, че санкции ще има и за изпълнителя на тол системата. Фирма КАПШ ще бъде глобена заради забавеното изпълнение на дейности, съобщи регионалният министър Петя Аврамова на извънреден брифинг в министерството.

Следващата седмица ще бъде извършен анализ на ситуацията и ще бъде взето решение в какъв размер да е санкцията. Причина за неустойката е фактът, че фирмата не е монтирала до 31 декември апарати за винетки на граничните пунктове.

Системата за електронно таксуване работи, при тестовете нямаше дефекти, такива бяха отчетени след пускането на системата, каза Аврамова. Тя потвърди думите на председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Светослав Глосов, че е имало и хакерски атаки.

„Атаките в системата са ежедневни. Вече има и интересен начин за измама - днес беше засечен незаконен софтуер за закупени квитанции за закупени винетки. Но опитът за проникване е неуспешен”, каза Аврамова. И увери: „Има опити, но няма пробив в системата. Тя е сигурна и защитена”.

Винетки ще си купуваме и през банкоматите. Близо 2 000 банкомата на Борика ще бъдат включени до месец в системата - за удобство на хората, съобщи регионалният министър. Аврамова увери, че всички граждани, които са платили два пъти за една  винетка ще получат обратно парите си. Те трябва да подадат заявление в централно пътно управление.

Към момента има монтирани апарати за самотаксуване, които работят на граничните пунктове „Олтоманци“, „Гюешево“, „Капитан Андреево“. Монтират се на ГКПП „Калотина“, „Станке-Лисичково“, „Златарево“ и „Кулата“, каза още министър Петя Аврамова, предаде Агенция "Фокус". "На 6-и януари ще бъдат монтирани в ГКПП „Брегово“, „Връшка Чука“, към момента има монтирани „Дунав мост-Русе“, „Дуранкулак“ и „Кардам“. До неделя ще има монтирани автомати за самотаксуване на 13 пункта“, подчерта тя. Министър Аврамова обясни, че вече има две работни места на ГКПП „Калотина“, утре ще има продажба в брой на ГКПП „Кулата“, на 7-и януари „Дунав мост-Русе“ и на ГКПП „Капитан Андреево“.

В момента електронни винетки могат да се закупят от апарати за самотаксуване, от сайта, мобилното приложение, областните пътни управления, А1. От днес е-винетки ще се продават и в касите на Изипей. От следващата седмица ще можем да си ги купуваме и в бензиностанциите ОМВ, Петрол и Еко, както и в Български пощи.

Искам да подчертая, че в ГЕРБ проблем с оставките нямаме. Проблем имат други политически партии, каза в заключение министър Петя Аврамова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай