Захариева с прогноза за тежестта на кризата

България ще получи около 15 млрд. евро, от които трябва да върне 3,3 млрд. за 30 години

Захариева с прогноза за тежестта на кризата | StandartNews.com

Според вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева кризата, свързана с коронавируса, ще е много по-тежка от финансовата от 2008 година. това опасение тя изрази в интервю за Сутрешния блок на БНТ.

Държавите ни са толкова свързани, че дори и страните, които не въведоха стриктни ограничения, пострадаха сериозно, каза Захариева. Тя даде за пример Швеция, която се провали и изгуби много свои граждани. Като положителен пример в скандинавския регион Захариева посочи Норвегия.

България ще получи помощ в размер на 20 процента от БВП от фонда за възстановяване, посочи министърът.

Кризата показа, че трябва да се обединят усилията в създаването на лекарства и ваксини на европейско ниво. Ключови производства са изнесени извън ЕС и Европа. Антибиотиците, парацетамол, предпазни средства се произвеждат в Китай. Стратегическата автономия е новата цел, посочи Захариева.

България ще получи около 15 милиарда евро, от които трябва да върне 3,3 милиарда в рамките на 30 години. Другото ще бъде грант. Всяка държава трябва да предложи план как ще инвестира тези пари, уточни тя. По думите й предлага се и увеличение на бюджета за следващия период.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай