Захариева: Радев иска да отложи изборите

МВнР е готово за избори и от седмици работи за вота в чужбина

Захариева: Радев иска да отложи изборите | StandartNews.com

"Беше редно президентът да направи консултациите преди да определи датата за изборите. Целта, според мен, е да се прехвърли отговорността за отлагането на датата върху правителството". Това коментира пред бТВ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Тя бе категорична, че МВнР е готово за избори и от седмици работи за вота в чужбина.

"Чакаме президентът да определи окончателно датата. Ние от ГЕРБ сме готови за всяка дата", каза още тя.

"Има държави, които не позволяват разкриване на секции извън дипломатическите мисии и ние сме принудени да се съобразяваме с това. На Румъния буквално два дни преди изборите са й позволили да разкрие секции извън тях", съобщи тя, но не конкретизира коя е била държавата.

Захариева съобщи, че Министерството е изпратило вече такива искания. "Ние не можем да задължим пощите в чужда държава да изпълнят задачата на секционни комисии", коментира Захариева идеята на градската десница за вот на българите в чужбина по пощата.

По повод коментарите в Скопие, че твърдата позиция на България е предизборен ход, Захариева коментира: "Изглежда, че в Северна Македония имат грешната представа, че позициите у нас се определят от изборите. Нека припомня, че НС гласува единодушно позицията на страната ни спрямо Северна Македония. По тази тема обществото и партиите имат доста сходна позиция."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай