Захариева показа, че Скопие лъже за България

Скопие положи много усилия да изкриви позицията на България, възмути се външният министър

Захариева показа, че Скопие лъже за България | StandartNews.com

Вместо да приеме протегнатата ни ръка, Скопие положи много усилия да изкриви позицията на България, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в рамките на парламентарния контрол.

Ние сме разяснили и продължаваме да разясняваме нашата позиция за причината за невъзможността на България да одобри преговорната рамка, посочи Захариева. Продължаваме да водим преговори, ние сме съседни държави, от страна на българския народ има изключително приятелски чувства към гражданите от другата страна на границата и се надявам да се запазят такива, въпреки кампанията на език на омразата от другата страна, каза тя.

Захариева припомни, че България е била първата държава, която след 15 години е поставила на първо място като приоритет европейската перспектива на страните от Западните Балкани по време на своето председателство на Съвета на ЕС, а в София е проведена и среща на върха ЕС-Западни Балкани.

Българското правителство за първи път създаде специална програма за общностите ни зад граница, по отношение на програмата ни за развитие сме финансирали десетки проекти в страните от Западните Балкани, каза външният ни министър. Не съм съгласна, че българските правителства с премиер Бойко Борисов не са обръщали внимание на този район, не е вярно, тези правителства са правителствата, направили най-много в тази посока, заяви тя.

Ние ще продължим да бъдем доброжелателни, но това, което трябва да се случи, е страстите от другата страна на границата да се успокоят, коментира Екатерина Захариева. Надявам се, ако страстите се успокоят, с рационален поглед, да започнем да говорим какво ще направи правителството на Република Северна Македония за това да започне да изпълнява договора, да спре езика на омразата и да се държи като истински кандидат за член на ЕС, заяви тя.

Нейният призив е за по-малко емоции, повече прагматизъм и връщане към изпълнение на двустранните договори.

Според министър Захариева няма нужда България да има специален пратеник в Република Северна Македония.

Захариева посочи, че България има единна външна политика по темата за Република Северна Македония - нещо, което, по думите й, е станало ясно и с единодушното одобрение на декларацията на парламента. Тя подчерта, че най-същественият проблем е неизпълнението на договора от 2017.

Захариева отбеляза и едностранното прекратяване на работата на комисията по исторически въпроси от страна на Скопие, което е станало с аргумент, че там има избори. Тази комисия беше създадена, за да не се политизират откритите въпроси по отношение на историята и да се оставят на спокойствие специалистите в областта да се разберат за промяната на учебните програми, за съжаление едностранно спиране с аргумент, че идват избори, означава, че работата на комисията от другата страна се политизира, смята Захариева. Тя припомни, че в България миналата година имаше два пъти избори. Но не сме си и помисляли дори да предложим на нашите членове на комисията да спрат работата й, българското правителство по никакъв начин не се намесва в работата на комисията, подчерта външният ни министър.

Има неизпълнение по отношение на езика на омразата от страна на Република Северна Македония, има забавено изпълнение на инфраструктурните проекти, коментира тя. Съжалявам, че за времето от оповестяване на рамковата позиция от миналата година, дори от времето на двустранното заседание на комисията по изпълнение на договора, Република Северна Македония не предприе почти никакви действия да започне да изпълнява договора - напротив, в страната се разрази истинска антибългарска истерия, посочи външният ни министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай