Захариева пак съветва да не пътуваме в чужбина

Навсякъде в Европа има предвидена 14-дневна карантина за влизащите в дадена държава

Захариева пак съветва да не пътуваме в чужбина | StandartNews.com

"Не пътувайте. Ако нямате постоянно пребиваване в една държава, няма да бъдете допуснати в нея." С този призив се обърна към българите от ефира на Нова телевизия външният министър Екатерина Захариева.

Навсякъде в Европа има предвидена 14-дневна карантина за влизащите в дадена държава. Карантината в България важи за всеки, който влиза на българска територия, независимо какъв е. А в България се допускат само чужденци с постоянно пребиваване, съобщи още Захариева.

На въпрос как ще бъдат и ще бъдат ли пускани туристи само с декларация, че не са болни от COVID-19, отговорът беше, че има постоянна координация със съседни държави като Гърция и Румъния. Но паневропейската идея за туризма, за транспортния сектор и за комуникациите, е да се следи обстановката във всяка държава-членка на ЕС и да не се допуска дискриминация.

Не мога да ви посоча дата, в която ще отпадне изцяло карантината. Според мен, до края на месец май карантината ще остане, независимо кой откъде идва в България. С наблюдение на обстановката ще се отпускат мерките, заяви тя.

По думите ѝ, международен туризъм ще има между държави със сходна картина на заболеваемост. Тя очаква, че от 15 юни най-рано ще може да се говори за движение без карантина към съседни държави и такива със сходна заболеваемост. Водещо остава запазването на живота и здравето на хората, подчерта Захариева, но и добави, че не може движението в ЕС да остава ограничено до безкрайност. 90% е ясно, че далечни пътувания, извън Европа, са невъзможни това лято, каза още външният ни министър.

Шо се отнася до отношенията ни със Северна Македония, тя заяви, че правото да се самоопределяш е право, но не трябва да се изгражда една антибългарско настроение. По думите ѝ има редица стъпки, които те трябва да извървят, за да бъдат приети в ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай