Захариева: Не приемам блокади и граждански арести

Имат право на мирни протести, но да не пречат на тези, които искат да работят, каза вицепремиерът

Захариева: Не приемам блокади и граждански арести | StandartNews.com

Всички хора имат правото да изразят по мирен начин мнението си чрез протест. Не приемам блокади и опити за граждански арести. Никой не е забранил протестите, но блокирането на целия град според мен не е приемливо, заяви пред бТВ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"Аз стигнах сравнително бързо до тук, но избрахме маршрут, за да избегнем "Орлов мост" например. Факт е, че хората на улицата са много по малко, но колкото и да са, това затруднява гражданите. Не за първи път премиерът извършва промени. Част от хората не са доволни, искат оставка на цялото правителство, но аз мисля, че е безотговорно 6 месеца преди редовни избори, в тази тежка ситуация. Една от основните теми е ситуацията с пандемията, икономическите мерки, плановете, които трябва да разработим. Не виждам никакъв мотив, демокрацията е избори на 4 години. В понеделник правителството обяви нов пакет от икономически мерки. Офертата за България от ЕС не е никак лоша - 29 млрд. евро", каза Захариева.

“Имат право на мирни протести, но да не пречат на тези, които искат да работят. Уверявам ги, че не е като да не чуваме какво искат. Опитваме се да адресираме проблемите, но нека не се стига до граждански арести", каза още тя.

"Ще има общ заем, взет от Съюза, който ще е много изгоден. Само заедно може да спасим икономиките си. Разговори тепърва предстоят. От 20 години не е имало толкова дълъг съвет. ЕС показа, че и в най-трудния момент лидерите могат да постигнат съгласие", каза вицепремиерът.

"Моето настояване е да се отворят другите гранични пунктове с Гърция да се отворят. Премиерът им пое ангажимент да отвори поне още 1 пункт. Ние трябва да имаме общи координирани действия. Всяка държава има за себе си решение на въпроса. Не е устойчиво да се променят правилата от днес за утре или за след няколко дни. Трябва да спасим туристическия сектор", каза още тя.

"Имаме съгласувателни процедури с Румен Радев. Няма да ми е лесно да работя с човек, който ме нарича “мутра” и “мафия”. Документално винаги са вървели нещата. Ние сме отговорни хора и ще продължим да вършим работа, но няма да бъда лицемерна, ще бъде все по-трудно да се комуникира с президентската институция", добави тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай