Захариева: Горенето на знамето ни е безобразие

Допламат № 1 коментира езика на омраза на съседите ни

Захариева: Горенето на знамето ни е безобразие | StandartNews.com

Горенето на българското знаме в Северна Македония е безобразие. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в предаването "Беновска пита" по Канал 3.

„Откакто сме ги признали, България е подавала ръка многократно в трудни за тях моменти. Насреща виждаме недоброжелателност и неискреност. Това не може да се търпи. Трябва да отшумят емоциите и да започнат да действат с разум”, коментира Захариева. Тя подчерта, че от наша страна няма омраза, а отношението на хората там към България и българите е провокирано от властта в Скопие.

"Там трудно се понася мнение, което призовава за разум. Надявам се, че такава проява е решението на Зоран Заев да уволни директора на агенция МИА след неговите груби квалификации по мой адрес.", каза още дипломат № 1.

Захариева уточни, че сме били балансирани в отношението си към Скопие. Подали сме ръка през 2017, когато се появи новото правителство на Зоран Заев. Скоро след това е започнало да се забелязва все по-забавено действие по отношение на Договора за добросъседство. Не само в историческата част, но и за инфраструктурните проекти, езика на омразата и др.

 "Когато позволих да се учудя, че държава-кандидат за ЕС, чества Тито, се усили говоренето срещу нас.", обясни Екатерина Захариева. Тя коментира и посланическите назначения. Отбеляза, че те не минават лесно. Даниел Митов, безспорна експертиза и кариера, беше отказан от президента Румен Радев. Президентът не е пожелал да сподели мотивите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай