Захариева: Поскъпването на тока е спасение

Захариева: Поскъпването на тока е спасение | StandartNews.com

София. Терминът поскъпване на тока не е съвсем правилен, защото тук става въпрос за спасение и за възстановяване на някакви нормални цени, след изкуственото понижаване на цената на тока и след политическия натиск върху регулатора за задържане на цената надолу. Това заяви служебният министър на регионалното развитие Екатерина Захариева пред БГНЕС преди откриването на конференция за "Устойчиво развитие на строителния сектор".

Захариева подчерта, че в никакъв случай хората не трябва да плащат за скъпите проекти, които всички знаем – "Белене", Цанков камък, които са платени от бюджета на НЕК.

"И в тази актуализация на цената в никакъв случай не се включва покриването на тези стари задължения. Това просто е малка част от разликата между това, което НЕК изкупува и е задължен да изкупува по договори и това, което всъщност регулаторът му е определил да продава на потребителите. Така че това в никакъв случай не включва стари задължения, натрупани от неефективно управление на системата", каза тя. Очаквайте подробности.

Няма нито лев за ремонта на "Тракия"

Невъзможно е да започне ремонтът на 34-те километра от автомагистрала „Тракия", защото нямаме нито лев, осигурен от бюджета, обясни тя.

Министърът обаче изказа надежда, че този ремонт ще започне през следващата година.

Тя коментира и автомагистрала "Марица": Девет километра от автомагистрала „Марица", които са буквално последните до границата, ние не можем да ги построим вече около 20 години. Знаете, че успяхме да осигурим 3 млн. лв., за да не се спира съвсем строителството, но там се дължат още средства - около 7 млн. лв., а са нужни и пари за довършването им. Надяваме се и АМ „Марица" да стане финално готова през пролетта на следващата година. Няма как 9 км да не бъдат готови до тогава, ще бъде грехота. На всяка цена трябва да се намерят средства.

В актуализацията на бюджета на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) имахме нужда от над 30 млн. лв. Това, което е възможно да бъде осигурено, е 16 700 000 лв, допълни Захариева.

Бюджетът на АПИ вече е на минус

Бюджетът на АПИ вече е на минус, каза още Захариева и посочи, че в първото шестмесечие са изразходвани 88% от бюджета на агенцията, след това с актуализацията са намалени още веднъж бюджетите на всички ведомства. "Това поставя наистина под риск изпълнението на важни инфраструктурни проекти", каза Захариева.

Тя припомни, че поради липса на финансиране са спрени виадуктите, които трябваше да бъдат ремонтирани спешно.

Все още се прави оценка колко пари ще са необходими за ремонт на пътищата след наводненията. АПИ е в постоянни разговори с гръцкия инвеститор за АМ "Струма", до днес трябва финално да има решение по въпроса, а Захариева ще направи и проверка във вторник. Договорът им изтича на 20 октомври, а вицепремиерът се надява те да се мобилизират и да си свършат работата. Ако не го направят ще трябва нов търг и нов изпълнител – това е най-лекият участък, който е на 50% готов и може при добра мобилизация да е готов за 3-4 месеца.

Тя припомни, че в Министерство на инвестиционното проектиране се работи в измервания на подзаконова нормативна база. Захариева обясни, че е необходимо да се измерва вътрешната, а не външната площ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай