Захариева: Има опасност от режим на тока

Действията на ДКЕВР са опасни за системата, смята вицепремиерът

Захариева: Има опасност от режим на тока | StandartNews.com

Кадрите от системата все са били на някого, коментира служебният министър по повод връщането на Ваньо Танов

София. „Режим на тока ще има още тази зима, ако остане сегашното състояние заради невъзможност за поддържане на мрежата". Това коментира пред Нова телевизия вицепремиер по икономическата политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в служебното правителство. По думите й предвид състоянието на енергетиката - цената на тока и действията, които се определят от регулатора, са застрашаващи системата и са опасни за нея.

„Ще направим всичко възможно това да не се случи. Ще дадем нашата идея как да работи един такъв професионален регулатор", посочи служебният министър.

Тя допълни обаче, че не е сигурно докога ще издържи мрежата при сегашната ситуация.

„По време на обществените обсъждания бяха доста настоятелни аргументите от страна на всички дружества в системата – и на държавните, и на частните, че предвид състоянието на енергетиката - цената на тока и действията, които се определят от регулатора, са застрашаващи системата и са опасни за нея. Точно това беше моето притеснение – че ако останат нещата по същия начин, състоянието на мрежата е такова, че не се знае докога ще издържи. В момента НЕК търпи месечни загуби от 50 милиона лева. Няма кой да ги покрие, в един момент тези пари ще дойдат от нашия джоб", коментира Захариева.

Тя допълни, че не може да каже дали ще има увеличение на цената на тока, защото това е работа на ДКЕВР.

По повод връщането на Ваньо Танов като шеф на митниците вицепремиерът посочи, че се надява да няма протести срещу него.

„Не мисля, че има нещо притеснително във връщането на предишни кадри. Кадрите от системата все са били на някого. Това са експерти от години наред в системата. Те винаги са работили някъде", каза още вицепремиерът.

„Ние сме кабинет, назначен от президента заради качествата на всеки един от нас и най-вече заради това, че сме специалисти, които можем да влезем още от първия ден в съответните ведомства, министерства и агенции и да започнем да работим така сякаш никога не сме си тръгвали", каза още Екатерина Захариева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай