Петък,

Заев с обещание към българите, но в бъдещето

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

Хората с българско самосъзнание ще бъдат включени в конституцията на Република Северна Македония наравно с другите народи там - албанци, бошняци и други - когато страната бъде приета за членка в Европейския съюз. Това заяви днес премиерът на Северна Македония Зоран Заев, съобщава БНР.

Така той коментира изявлението от миналата седмица на Светлан Стоев - министъра на външните работи в служебното ни правителство - че промяна на конституцията на Скопие в този смисъл е един от пътищата за решаване на проблемите на българите в Република Северна Македония.

Заев отбеляза днес, че подобни искания вече има и от Хърватия и от Черна гора, но конституционна промяна във връзка с това няма да бъде праведна сега. Когато стане обаче, ще е не защото България настоява, а защото от това има нужда Република Северна Македония.

"Ние нямаме никакви предразсъдъци. Ако някой иска утре това да го направим и да искаме - не можем. Две трети нито имаме, нито ни трябва, но явно го казваме, защото и българите, и хърватите, и черногорците, и египтяните и много други етнически общности ще бъдат вписани в нашата Конституция, когато влезем в ЕС".

На въпрос дали Скопие ще настоява реципрочно България да признае, че има македонско малцинство Заев отговори, че решение за това има право да вземе само България и че намесване във вътрешните й работи не би било послание за приятелство.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички