Заедно с Италия ще спираме незаконния боклук

Някой може би изпозва свободното движение на стоки в ЕС за злоупотреба

Заедно с Италия ще спираме незаконния боклук | StandartNews.com

България и Италия ще работят активно за прекратяването на всички нелегални превози на отпадъци. Това каза министър-председателят на Италия Джузепе Конте, който е на официално посещение у нас по покана на българския премиер Бойко Борисов. Той обяви, че е разпоредил на италианския министър на вътрешните работи за тяхното прекратяване. "Не бива да се допускат нелегални превози на отпадъци", отбеляза Джузепе Конте.

Българският премиер Бойко Борисов заяви, че в рамките на седмица двете страни ще работят съвместно, за да се разбере дали някой се опитва да заобиколи закона, възползвайки се от свободното движение на стоки в Европейския съюз. "Ще накажем виновните, ако има такива", изтъкна Борисов.

Това, че може да има свободно движение на стоки в Европейския съюз, не означава, че трябва да става нелегално, изтъкна Джузепе Конте. "Абсолютно трябва да бъде изкоренен всеки стълб на нелегалност", заяви още италианският премиер.

Италия е на първо място в Европа по превенция на коронавируса и неговото разпространение, отчете Джузепе Конте. Той посочи, че са набелязани много мерки на италианските пристанища. Бойко Борисов смята, че за да се ограничи разпространението на този вирус, трябва да се работи активно и срещу нелегалната миграция.

По време на разговора им на "четири очи" двамата премиери са обсъждали двустранните отношения и възможностите за още по-активното им развитие.

Премиерът на Италия благодари на Бойко Борисов за ролята на България по въпроса за разширяването на ЕС. Джузепе Конте отбеляза, че Балканският регион е бил на първо място на Съвета на ЕС по време на българското европредседателство. Според него Албания и Северна Македония трябва да влезнат по-бързо в ЕС.

Италия и България ще работят и за прехода към производството на зелена енергия, но това трябва да бъде подкрепено с финансови средства. Италианският премиер е на мнение, че България все повече започва да взема ролята на "енергиен хъб". Това е важно за инфраструктурното развитие на България и ще позволи на страната ни да израсне допълнително и да дава своя принос. Това е в интерес и на всички европейски страни, които имат желание да диверсифицират своите енергийни доставки. Конте е доволен, че по тези процеси работят и италиански дружества.

Бойко Борисов добави, че двете страни работят много силно в сферата на енергетиката. В сферата на отбраната също се отчита засилено сътрудничество. С близо 5 млрд. евро е нараснал стокооборотът, посочи българският премиер. Ръст се отчита и в текстилната, кожухарската, обувната, винарската и много други промишлености. Има повишение на инвеститорите. Освен това близо 150 000 италиански туристи са били в България, посочи Борисов.

По темата за Берлинския процес Борисов заяви, че Италия е водеща държава в него. Това, че на България и Северна Македония е дадена възможност да бъдат домакини на този процес, е изключително важен знак. "Оценката, която получава България за ролята й в региона, е достатъчно ясна", допълни Бойко Борисов. Той е запознал колегата си и с интерконектора от Александруполис до България, защото той ще се свързва с Южния газов коридор. В бъдеще време може и от Кипър да идват допълнителни количества природен газ. "Ние сме способни да вдигнем капацитета с още 3-4 млрд. куб метра и да го прекараме за Европа", уточни Бойко Борисов.

Срещата между двамата премиери съвпада с отбелязването на 140 години от началото на дипломатическите отношения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай