Задължиха Борисов и министрите да се явят в НС

Предложението направи Георги Свиленски от БСП

Задължиха Борисов и министрите да се явят в НС | StandartNews.com

Депутатите решиха да задължат Министерски съвет да се яви в парламента. Предложението направи Георги Свиленски от БСП. "За" него гласуваха 116 народни представители, "против" - 64, "въздържали се" - 23, с което то бе прието, а след това прегласувано по искане на ГЕРБ и отново прието.

ВИЖ ОЩЕ: Биков ироничен: Кабинетът пак да подаде оставка

"Моля министерският съвет в оставка да бъде уведомен за решението на Народното събрание", каза Ива Митева.

Стоян Мирчев от БСП се поинтересува какво ще предприеме след това решение за принуждаване на Министерски съвет да дойдат да отговарят на въпроси. Те ще отговарят на въпроси и на други институции, затова е по-добре това да започне още сега, каза Мирчев.

"Мисля, че съобщих да бъде уведомен Министерски съвет", каза Митева.

До решението се стигна, след като стана ясно, че парламентарен контрол днес няма да има. Председателят на парламента Ива Митева съобщи, че контрол няма да има поради невъзможност за участие на членове на Министерския съвет. Това вбеси пленарната залата. Думата веднага взе Георги Свиленски от БСП. Той предложи за гласуване процедура, с която целият кабинет "Борисов" да бъде призован да дойде в пленарна зала, за да отговори на въпросите, които българското общество очаква.

"Министрите, въпреки че са в оставка, са все още министри. Колкото и да не искат да носят отговорност, тепърва предстои да отговарят на въпроси. Първите въпроси, на които трябва да отговорят са на народните представители, над 100. Вие позволявате това нещо да не се случи", каза още Свиленски. По думите му министър-председателят не е в карантина, не е с патерица и може да дойде и да отговаря на народните представители.

 "Вие за пореден път отклонявате парламентарния контрол. Тази седмица, която вероятно ще е последна на българския парламент, искате да няма парламентарен контрол", заяви още социалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай