Забраняват остъклените балкони

Забраняват остъклените балкони | StandartNews.com

Забраняват остъклените балкони. Това стана, след като депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на етажната собственост. „За" бяха 75, 9 „против", 23 „въздържал се".

Не е ясно какво се случва с тези хора, които вече са извършили ремонти дейности по фасадата, коментира патриотът Димитър Байрактаров. Той заяви, че има неща, които са непремислени и неизчистени.

Магдалена Ташева от „Атака" пък изтъкна, че законът обслужвал националната програма за саниране, която според националистите била национално ограбване на хората. Целта била собствениците на жилища да изпаднат в неизплатими дългове и да им бъдат отнети жилищата. Това е мечта на световния лихвар - Световната банка, заподозря Ташева.

БСП се обявиха против проекта.

С други текстове депутатите задължиха собствениците да поддържат сградата и съоръженията в безопасно състояние.

Идеята за архитектурната цялост обаче ще облекчи решенията за саниране на жилищните блокове, а няма да засягат остъклените балкони и затворени тераси. Въпреки това, ако искаме да остъклим балкона си или да си санираме жилището в различен цвят от този на съседите, ще трябва да се съобразим с няколко важни стъпки.

Какви са те обясни депутатът от ДПС и член на комисията по регионална политика Рамадан Аталай пред "Дарик". „Остъкляването на терасата не е енергийна ефективност, това е фасадно изменение на самия блок. За това обаче ще ви трябва 50% плюс 1 от този вход да вземе решение дали ще си промените фасадата, дали ще си я боядисате в розово или ще си нарисувате нещо. Ако не успеете да съберете тези проценти, трябва да искате разрешение от главния архитект или съответната институция. Ако ви разрешат промяна на фасадата тези институции, никой не ви пречи да си я промените. Останало е от комунистическо време това с остъкляването на терасите. Но това, което е направено, не може да се събори, а оттук нататък - нека да си вървим по законите, да не се остъклява всеки, защото е решил, че трябва да си остъкли терасата", обясни Аталай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай