Забраната за палатки пада (ОБЗОР)

Забраната за палатки пада (ОБЗОР) | StandartNews.com

Цецка Цачева ще търси начини за отмяна на ограничението за къмпингуване

Пада забраната за палатки на плажа. Това става по разпореждане лично на премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресслужбата на кабинета. За целта от ГЕРБ ще внесат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Поправките ще бъдат внесени още в утре в парламента.

"Разпоредих спешни действия от страна на парламентарната група на ГЕРБ за отмяна на спорните текстове от закона, които забраняват палатките и къмпингуването", казва вчера Борисов. Той припомни, че не ГЕРБ е автор на идеята, но "от коалиционна култура депутатите ни са подкрепили поправки в последния момент преди гласуването на второ четене на закона". Така на практика в парламента ще влезе за ново гласуване първоначалният проект за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който беше одобрен от министър-председателя и Министерския съвет на 30.12.2015 г. "Аз съм за установяване на правила и регулации и споделям мнението, че терминът къмпингуване трябва да бъде конкретизиран", коментира още Борисов.

Междувременно в сряда предстои среща на екоорганизации в Министерството на туризма по повод друга готвена забрана - за тотално ограничаване на дивото къмпингуване. Очакванията са, че и то ще отпадне, както се случва с казуса с палатките на плажа. Искането на Борисов обаче е да има гаранции, че къмпингуващите ще си почистват след тях. "Ако кметовете и къмпингуващите се разберат за чистотата, забраната може да отпадне", обяви премиерът ден по-рано.

Два часа преди официалното съобщение на правителствената служба съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов се похвали на профила си във Фейсбук, че премиерът му се е обадил и в конферентен разговор с председателя на Народното събрание Цецка Цачева са поели ангажимент за отмяна на забраната за къмпингуване на 100 метра от плажа, както и замислената в Закона за туризма забрана за къмпингуване в цялата страна. "Това, което г-н Борисов изрази като своя воля и като воля на правителството, е за отпадане на тази забрана във възможно най-бърз порядък със законовите механизми", разказа пред "Стандарт" Сандов. Той разкри, че в процеса е въвлечена и председателят на НС Цецка Цачева, която трябва да намери начина за отпадане на забраната. "Това става или с промяна на съществуващия закон, или с промяна на друг чрез преходни и заключителни разпоредби", обясни съпредседателят на Зелените. "Добре е, че има осъзнаване на проблема, който се е случил, с приемането на този закон", доволен е Сандов. Според него сега са нужни условия и регламенти за къмпингуване, а не забрана. Еколозите обаче не се отказаха от обявения снощи национален протест, за да затвърдят искането за отпадането на това ограничение. Една от причините е и предстоящата утре среща с министъра на туризма Николина Ангелкова, на която ще обсъдят текста за забрана за къмпингуване в цялата страна. "Това създава проблеми за рибари, фестивали, хора в планински преходи и хора, които отиват за уикенда на семейна почивка до реката. Министър Ангелкова каза, че това е било поставено като грешка в този проект, но все пак ще го обсъдим", посочи Сандов.

Зеленогорски: Няма такова понятие в цяла Европа

Заместник-председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски защити предложението си за забрана на дивото къмпингуване по Българското Черноморско крайбрежие. "Аз и в момента продължавам да твърдя, че тези предложения са абсолютно правилни, че те защитават най-високото ниво на опазване на околната среда в България и че те са в пълно съзвучие с европейските правила. В цяла Европа дивото къмпингуване е забранено, такъв израз дори не съществува в много държави", коментира Зеленогорски пред Дарик. "Що се отнася конкретно за България очевидно е, че имаме нужда от правила и регулация, защото има много проблеми. Ако 10% от т.нар. диво къмпингуващи са хора, за които това е светоусещане, начин на живот и те опазват околната среда, грижат се за хигиената, то има едни 90%, които оставят след себе си тонове боклуци", допълни в защита на тезата си заместник-председателят на реформаторите. Зеленогорски каза още, че днес ще има среща с премиера Бойко Борисов, на която ще обсъдят проблема.

Да се забрани замърсяването 

Калин Вельов, музикант

Забраната за къмпингуване ми звучи крайна. Тя е тенденциозна и на фона на това, че са позволили на пясъка да бъдат построени огромни хотели и заведения, а сега си правят оглушки за това. От друга страна, забраняват къмпингуването с обяснението, че има много голямо замърсяване. Голямото замърсяване по Българското Черноморие е и беше от липсата на пречиствателни станции. Миналото лято цяло едно селище - Лозенец, престана да функционира не заради замърсяването от свободното къмпингуване, а заради липса на пречиствателна станция. Извинявайте, ама да ми обясняват, че една палатка или един кемпер ще остави повече боклуци отколкото едно заведение е абсолютно замазване на очите и на общественото мнение. Да, не трябва да се замърсява. Съгласен съм, че замърсяването е отвратително и лятото като отида на Широка поляна, след почистващите има яко боклуци. Аз самият карам по 2-3 месеца на къмпинг и знам за какво става въпрос. Че нямаме култура оспорвам, но трябва да има по-строги санкции и правила. Трябва да се засили контролът, трябва да се помисли и самите общини да помагат с почистването. Да се помисли за пречиствателни станции, за глоби в границите на разумното. Не е начинът да забраниш къмпингуването. Можеш да забраниш замърсяването, но да забраниш дивото къмпингуване на красиви места не е опция.

Условия трябва да се създават, не пречки

Марта Вачкова,
актриса

Аз съм абсолютно за това къмпингите да бъдат организирани с тоалетни, вода, а не да бъдат навсякъде из горите и нерегулирани. Не трябва всеки да може да запали огън, където си пожелае. Смятам, че къмпингите са изключително добър начин за почивка. Има огромно количество българи, които почиват по този начин. Не е вярно, че къмпингуват само бедните и социално слабите хора. Това е избор за такъв вид почивка. Но къмпингите трябва да бъдат на строго определени места и по възможност условията в тях да са човешки - с чисти бани и тоалетни. Била съм по света и съм видяла как е в другите държави - пускаш си стотинка и тръгва топла вода, има обособени места за пране. Защото да почиваш по този начин е личен избор. В никакъв случай не трябва да се случва кой където си реши да си опъне палатката. Мисля, че тези, които замърсяват, не са истинските къмпингари. Била съм на Крапец и видях как хората живеят в една гора там, как са си изкопали тоалетна и после почистват всичко след себе си и събират боклуците. Истинските къмпингари не правят боклук. Хората, които са отишли само да видят какво е, те могат да направят боклук.

Кметовете:
Анархията ще продължи

В морските общини твърдо против биваците

Анархията по родните къмпинги и плажове ще продължи. Това е притеснението на кметовете на морските общини у нас, след като се разбра, че забраната за къмпингуване ще остане в историята. Мнозина от членовете на Асоциацията на Българските черноморски общини обмислят да изразят становището си в специална декларация, преди отмяната да е влязла в сила. "Съжалявам, че ще отпадне тази забрана", призна пред "Стандарт" кметът на Царево инж. Георги Лапчев. По думите му всяко действие в посока това да има ред е правилно. "Една група хора обаче искат свободно да си поставят палатките, където си пожелаят, без да се съобразяват със законите в държавата", посочи кметът и добави, че законът е бил критичен именно към това, че "не може ей така да отидеш и да си разгънеш шатрите, където ти видят очите". "Никъде в Европа това нещо го няма. Всички онези, които искат диво да къмпингуват в България, се съобразяват със закони в Гърция, Испания. Всички, които казват - "там е прекрасно", отиват и си плащат таксите. Но когато говорим за родната ни природа, за която уж толкова много държат, не жалят да го правят", коментира Лапчев. И разкри - "през последните 15 години група хора системно нарушават законите на държавата, къмпирайки където видят и както си пожелаят".

По отношение на замърсяванията кметът напомни, че всичко зависи от самосъзнанието на самите къмпингуващи. "Факт е, че самите хора нямат отношение към природата и това се е доказало. Те не се интересуват от това къде ще оставят своите отпадъци. От година на година става все по-зле", призна Лапчев. Той уточни още, че проблемът никога не е бил в плажовете, а в териториите зад плажните ивици, които са частни, общински, държавни. "Желаещите да къмпират не се съобразяват с мнението и желанието на собственика на терена", посочи кметът на морския град.

Добро решение са общинските места за отдих

От община Шабла са изградили 5 бивака за желаещи да къмпингуват. Те са отворени още през 2015 г. и са показали, че са едно добро решение. "Не само че се въведе някакъв ред и общината чрез въведените символични такси имаше някакъв приход за поддържане на чистотата в определените райони, но и хората, които предпочитат този вид туризъм, го оцениха като много добро решение. Надявам се, сега да се намери консенсусен вариант, защото община като Шабла не може да направи такива инвестиции, каквито изисква един съвременен къмпинг", коментира кметът Мариян Жечев. С въвеждането на регламентираните биваци общината има задължение да поставя контейнери и да ги извозва по график, както и химически тоалетни. Това до голяма степен има положителен ефект и върху опазването на природата на територията на общината.

Ваканцията с каравана е свобода

Кметът на благоевградското село Логодаж иска къмпингите и палатките да са позволени. Аргументът му е, че много софиянци идват да мятат въдици на язовир "Стойковци" и от това печели цялото село. "Свободата да пътуваш е основният аргумент в избора на ваканция с каравана. Както и да отидеш на места, където няма хотел. През лятото стотици столичани опъват палатки до язовир "Стойковци" и това някои бяха на път да го отнемат на хората. Безумие е да не можеш да се радваш на допира с природата, да ти забранят палатки и каравани", смята кметът на селището Пламен Червенков. Водоемът се посещава през цялото време, когато не е забранен риболовът. Мястото се превръща в истински къмпинг през летните месеци, не липсват и туристи, които пристигат с каравани. Идват хора не само от Пиринския край, но и от съседните области. Разбира се, става въпрос за любители на риболова и на спокойствието. По цял ден те мятат въдиците в язовира, а рибата е в изобилие. Риболовците се хвалят с богат улов на шаран, бял амур и толстолоб. Майсторите, макар и рядко, хващат и сом. "Заедно с местните хора мечтаем да се изготви проект и със средства от европейските фондове да се осигури необходимото финансиране за инфраструктура, подобрения и забавления край язовира", разказва още кметският управник. Защото рибарите носят доходи за местния бизнес - пазаруват редовно в магазините, посещават заведенията.

Ангелкова събира любителите на природата

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще се срещне в сряда с представители на зелените организации, за да дискутира с тях отмяната на правила за къмпингуване. Опъването на палатка под звездите край морския бряг няма да бъде забранявано, но ще бъде регламентирано. От Министерството на туризма подчертават, че и в момента къмпингуването "е забранено на територията на националните и природни паркове според Закона за защитените територии, както и на териториите на някои общини". Премиерът Бойко Борисов обяви, че на него палатките не му пречат и е достатъчно да бъдат законово задължени къмпингарите да чистят след себе си.

Корал, Карадере и Иракли остават пусти

Дивите плажове на Корал, Карадере и Иракли да не се отдават на концесия или под наем, както и да се забрани напълно всякаква стопанска дейност и обществени мероприятия там. Те минават под дефиницията на нов вид плаж за природосъобразен туризъм. Сега там ще могат да се разполагат единствено палатки и каравани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай