За вето на президента: "Атака" и ГЕРБ заедно срещу властта

За вето на президента: "Атака" и ГЕРБ заедно срещу властта | StandartNews.com

София. Парламентът не успя да пребори президентското вето върху закона за чужденците. Причината бе "Атака", която гласува против заедно с ГЕРБ и така управляващите не успяха да съберат нужните по конституция 121 гласа. Така това стана първото вето в това Народно събрание, което не бе преодоляно от властта. Досега "Атака" винаги гласуваха заедно с ДПС и БСП.

Президентът Росен Плевнелиев върна закона в парламента в частта му, в която се позволява постоянно пребиваване и българско гражданство да се дават на чужденци само заради откриване на влог в банка. Така граждани на страни извън ЕС можеха да получат право на постоянно пребиваване у нас, ако вложат един милион лева в банка за срок поне от пет години. Година след това същото лице може да стане български гражданин при облекчени условия и срещу два милиона лева инвестиция. Подобни текстове бяха част от закона и в началото на 2013-а. По искане на ДАНС обаче те бяха отменени, тъй като от агенцията откриха възможност законът да бъде лесно заобиколен. Сред аргументите им беше и възможна заплаха за националната сигурност.

Гласуването на ветото трябваше да стане миналия петък, но в пленарна зала видимо нямаше достатъчно депутати. Тогава от "Атака" отказаха да декларират как точно ще гласуват, а нито един от народните представители от парламентарната им група не взе отношение по текстовете.

Местан подкрепя комисия "Бисеров"

ДПС ще подкрепи създаването на парламентарна комисия, която да разследва казуса "Бисеров", обяви от трибуната лидерът на движението Лютви Местан. Депутатите ще бистрят кой е предупредил бившият заместник-председател на парламента за сигнала срещу него и последвалите обвинения в пране на пари. Предложението за създаване на комисия дойде от ГЕРБ. "Важно е да се провери кой го е предупредил, за да може така бързо да подаде оставка от всички политически постове и делото сега да се води срещу лицето Христо Бисеров, а не срещу зам.-председателя на парламента и на ДПС", мотивира се един от вносителите Красимир Ципов (ГЕРБ).

Народните представители си поставиха за цел да прегледат и част от законопроектите, внесени от Бисеров, за лобистки текстове. "Стана ясно, че той е имал интереси в енергетиката и специално възобновяемите енергийни източници", допълни още той. Все още не е ясно обаче кога депутатите ще гласуват създаването на комисията. Парламентът отхвърли предложението гласуването да стане в сряда и то отиде на опашката на седмичната програма. Възможно е обаче точката да не дойде на дневен ред дори и до края на годината, коментираха депутати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай