За какво се бори собственикът на "Хиполенд"?

Пост на Николай Слатински подсказва, че е добре дошъл в четата на Командира, Христо Иванов и Иво Прокопиев

За какво се бори собственикът на "Хиполенд"? | StandartNews.com

За какво се бори собственикът на „Хиполенд“ – за падането на Борисов и кабинета му, за спасяването на собствения си бизнес в криза или за нова кариера – политическа?

Мариан Колев е новата медийна звезда на протеста през призмата на неволите на цялото му семейство, дръзнало да се опълчи на управляващите. Бащата зарязва големите си бизнеси, за да марширува месец и половина по площадите на София. В резултат на това получава разбит магазин в Пловдив и рояк от данъчни и полицейски проверки в компанията си. 17-годишният му син е един от протестиращите, напръскани с лютив спрей в деня на т.нар въстание.

Гневът върху държавата машина, нагазила Колев, се изля с пълни шепи във всички медии, свързани и с Иво Прокопиев, и с Васил Божков. И се успокои едва след като вътрешният министър Христо Терзийски обяви, че изтегля хората си и спира всякакви проверки в базата на фирмата в Казичене.

Радостта от малката победа върху омразната полиция  шумно се поде от Отровното трио, което веднага вкара „Хиполенд“ в поредния си пърформанс за петъчната вечер. Дадоха команда: всеки с плюшена играчка на протеста.

Като резултат площадът позеленя от хипопотами, а Мариан Колев за първи път от началото на пандемията видя в магазините си опразнени щандове и пълни каси.

Изказвания от снощи, че някой от властта искал да му вземе проспериращия бизнес, дадоха старт на мълва сред протестърите, че „това е нашият човек в парламента“. Конкурентите му, начело с "Джъмбо", вече имат сериозен повод да се замислят дали да не закрачат с него на протеста. Явно ползите са поне тройни – хем вдигат продажби, хем гонят НАП, хем влизат във властта.

Кой всъщност е Мариан Колев?

54-годишният бизнесмен стоеше доста встрани от прожекторите, въпреки че е основател и собственик на веригата за играчки и детски стоки „Хиполенд“, председател на сдружението за ритейл търговия, един от големите вносители на спортни обувки, на хитови марки козметика и джунджурии, държи студия за красота, даже и за татуировки.

Един от много търговци, чието богатство тръгва с алъш-вериша в началото на прехода.   Започва със сергия за вестници, минава през дубайското карго за тениски, четки за коса и катинарчета, а накрая решава да заложи на чехлите и обувки с марка „Сандик“. Парите вече са достатъчни, за да купи един от златните софийски имоти, но по-късно го продава на „Капитал форт“, защото конкуренцията на Adidas и Nike превзема големия пай от пазара. Колев го чака ново начало – бизнесът с играчки, който го принуждава да смени изцяло арабската дестинация с китайска.

Първия си магазин отваря преди 15 години в Пловдив, следват още 18 в цялата страна. След 10 годишна експанзия и близо 30-процентен пазарен дял заедно с фирмата си за търговия на едро – „Феликс тойс“, Колев решава да стъпи в Румъния. Начинанието обаче вместо да бъде трамплин към цяла Европа, завършва с половин милион евро загуба. Самият той твърди, че причината е в народопсихологията – 60 процента от комшиите ни предпочитали да купуват плюшени играчки в хипермаркети. 

След като не проби на външните пазари, Колев заложи на вътрешния. През това време публично станаха ясни две неща - отказа се от спонсорството си на волейболния клуб на ЦСКА и се съюзи с Ивайло Пенчев от „Уолтопия“- близкият до градската десница бизнесмен, който даде под условие дарение за болниците, а после „подари“ карта с 20 процента отстъпка за стените си за катерене на лекарите от „Пирогов”, спасили живота му след като частният му самолет се заби по пистата. 

Колев беше от първите, чиито бизнеси затънаха заради коронавируса. Още в самото начало на пандемията никой не смееше да докосва китайските играчки, страхувайки се да не пренасят зараза.

Дали са били основателни десетките жалбите, пуснати към Комисията за защита на потребителите от началото на годината,  едва ли ще разберем. Протестърите сигурно ще окупират и това ведомство, ако чиновниците посмеят да влязат в складовете на повелителят на играчките.

Факт е обаче, че бизнеса му яко куца. По неговите думи, за второто тримесечие е загубил 40 процента от продажбите, но вероятно тази цифра е само за публиката. Твърди, че въпреки това не е уволнил служители, вероятно ползвайки помощта на социалното министерство и че спасението оттук нататък е онлайн-търговията.

Дали ще успее тя да компенсира спада в магазините му, предстои да видим. Очевидно Колев е с повече свободно време и пред нов избор.  Днешният пост на Николай Слатински подсказва, че е добре дошъл в четата на Командира, Христо Иванов и Иво Прокопиев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай