За 10 дни: Късметът на партиите се обърна два пъти

ГЕРБ сгафи с преференциите, международен конфуз за Нинова

За 10 дни:  Късметът на партиите се обърна два пъти | StandartNews.com

Каква я мислиха, каква стана! Нито една от сметките на партиите през последните 10 дни не се оказа вярна.

Всеки опит за извличане на политически дивиденти от скандалите за деня, завърши с провал, а опитите на лидерте да ударят опонентите си, се връщаха като бумеранг. Крайният рзултат бе неочакван за всички - превърна ключови политически играчи в каръци.

Куцата серия започна с връщането на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов от молитвената закуска при Тръмп. Веднага след кацането си в София той заговори за намеса на Москва в изборите, за руска следа при отравянето на Гебрев и предупреди за най-голямата заплаха - хибридната война. Вместо това да доведе дивиденти на ГЕРБ в отстояване на евроатлантическата позиция, предизвика спешни совалки в Министерския съвет на два посланици -американският, Ерик Рубин и британският - Ема Хопкинс.

Това наду платната на червения кораб и даде основание на Корнелия Нинова да заяви, че правителството не знае какво прави и трябва чужди посланици да му казват какво се случва  у нас.

Изказването й обаче не донесе очаквания лавров венец. Напротив. Главният прокурор Сотир Цацаров ясно заяви, че отравяне с Новичок няма и че по случая вече се работи съвместно с британските служби.

Премиерът Бойко Борисов допълнително  охлади червените страсти, като обяви, че не дипломатите са го потърсили, а той ги е привикал. За капак тезата на БСП, че българска банка пере парите на Венецуела под носа на държавата, претърпя пълен крах. Финансовият министър Владислав Горанов разкри, че преди да стигнат до Инвестбанк, парите са минали през няколко авторитетни трезора, една от които е американски

Геополитическият пъзел също излезе крив. Атаката на Нинова, че превиваме финансов гръб пред Америка, след като посланикът й влиза като у дома си в БНБ, изтрая ден. От най-висшия фхорум за сигурността в света - Мюнхенската конференция, Борисов изстреля новината, че у нас идва руският премиер Дмитрий Медведев. И то след броени дни - 4 март.

Това от своя страна зареди с творчески ентусиазъм русофобите и градската десница видя прекрасен повод да напомни за себе си. Но и тяхната радост продължи само часове. В Мюнхен Борисов не се срещна с външния министър на Путин - Сергей Лавров, а с дясната ръка на Тръмп - Макъл Пенс.

Нещо повече. Двамата не само разговаряха приятелски, но срещата им донесе новината, че до края на година Пенс идва в България, за да се увери лично в сигурността на границите и да посети американските бази.

Уви, както винаги, когато Борисов е зад граница и бележи точка за България във външната политика,идва фал във вътрешната. Излишният скандал с преференциите се превърна в подарък за зашеметената опозиция.
Напълно очаквано, Нинова яхна вълната, свика пленум и даде команда на червените депутати - да напуснат парламента. В неделя ситуацията изглеждаше революционна - червени отряди хващат гората и бунят страната за предсрочни избори, а герберите взаимно се обвиняват за каръшката ситуация.

Само за ден обаче власт и опозиция си размениха лошия късмет. Щастливата звезда на БСП угасна, след като Борисов разпореди поправка на поправката, възстановяване на прага за преференциите и избор на нова ЦИК. За да не изглежда напълно нелепо,

Нинова обяви че запазва бойкота, защото условията й не били на 100 процента изпълнени. Но с това продължи куцата серия за БСП. Социалистите дори изпаднаха в международен конфуз. Докато македонският шеф на парламента Джафери ни засипваше в Народното събрание с благодарности за приемането на западната ни съседка в атлантическото семейство, столовете на БСП в залата останаха празни.

Корнелия Нинова трудно ще може да обясни на колегите си социалисти в Македония защо не ги подкрепя за НАТО, а на структурите си в страната - как иска да печели властта без да има парламентарна трибуна. Вместо, както винаги,  да използва поредното наложено вето на президента, за поредно предизборно надъхване на електората, Нинова остави триумфа на ГЕРБ от повторното приемане на закона за личните данни.

Криви се оказаха сметките и на патриотите.  Валери Симеонов се надяваше да уреди предизборния си пасианс с високия праг на преференциите, а накрая се оказа главния виновник за политическия скандал.Тайните совалки на ВМРО за издигането на Ангел Джамбазки като водач на обща патриотична листа за Брюксел пък удариха на камък.

Това стана причина Симеонов да обяви, че НФСБ отива самостоятелно на изборите, а той ще е кандидат номер едно на фронта за Брюксел. Уви, това не му донесе очаквана радост, нито стресна достатъчно партньорите.

Джамбазки заяви, че е готов за всяко място в листата, а ВМРО предложи вътрешни избори. Крилете на атрактивния евродепутат обаче веднага бяха порязани от ДПС. Движението огласи, че той е едно от лицата забранения Луковмарш, проповядващ ксенофобия и фашиски идеи.

Пита се само кой ще е следващият карък?
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай