Йовчев: Протестите показаха много натрупани проблеми

Има съществено подобряване на условията и реда в бежанските лагери

Йовчев: Протестите показаха много натрупани проблеми | StandartNews.com

София. "Протестите показаха, че в обществото има много натрупани проблеми, които в даден момент обществото почувства, че трябва да се върви към тяхното разрешаване", заяви в обзорното политическо предаване „Годината" на Дарик радио вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Министърът е на мнение, че протестът е претърпял промяна. "Ако през юли протестът бе спонтанен, на този етап той е много повече организиран, отколкото спонтанен", каза още Йовчев.

„Юлският протест се различава с това, че там виждахме хора, които бяха мирно протестиращи, те искаха да изразят своята позиция. Те се разграничаваха от всякакви форми нан насилие, подпомагаха на полицията да бъдат изолирани всякакви провокатори. Но изведнъж стана подмяна на идеята, заради която възникна протестът и това обезвери част от хората, които излязоха на този протест. Той се промени по своята структура и по начина, по който се организираха протестите", коментира ситуацията Йовчев, като категорично отказа да посочи кой стои зад протеста, тъй като "линиите са повече от една".

„Не е лошо и не е незаконно да бъдат организирани такива протести, но да се знае какви са политическите цели и кой стои зад тях", обясни той и изрази мнението, че не смята за нужно да има промяна в правната уредба за протестите.

"Реформи във втората част на мандата са безмислени, за да се реализира една политика, трябват реформи в първите шест месеца, каза Йовчев. Протестът е политически. В момента не са предприемани никакви мерки, да бъде попречено на хората да протестират. Упрекват ни от двете страни, това показва, че сме намерили баланс", завърши министърът.

По повод разкриване на нови места за бежанците, Йовчев заяви: "Вероятно няма да се наложи да организираме нови места за настаняване на бежанци. Имаме съществено подобряване на условията и реда в местата за настаняване на бежанци. Малко над 11 500 нелегални емигранти са задържани на границата загодината. Границата и преди се охраняваше много добре, такива бяха и всички оценки на всички партньори. От тези 11 500 души, 8500 предявяат желание да получат закрила на наша територия, със сигурност една трета от тях нямат това право. Малко над 6000 души реално може би ще получат статут на бежанци".

За интеграцията и екстремизма министърът каза: "Част от тези хора ще останат тук, ако веднага не изградим ефективна стратегия за тяхната интеграция, ще има проблем. Те не са богати хора, повечето са без образование, без квалификация, това не им позволява успешна интеграция в обществото. Това е едната страна на въпроса. По-сериозната е, когато станат големи групи такива хора, които не може да интегрираме в обществото, те се обособяват. Там е възможно да се появят предпоставки за екстремизъм, каза Цветлин Йовчев.

"Осем души са заподозрени за терористични организации, около 40 души се смятат за опасни за обществото, защото са извършили престъпления. Те са задържани и се извеждат от страната. Намалихме миграционния поток, като сме под нивата от миналата година. На границата колегите са на 100 метра един от друг, по 24 часа, за да спрат потока. С изграждането на преградното съоръжение, мисля, че ще стабилизираме процеса. Имаше по над 500 души в арестите, в някои моменти, вчера бяха трима. Това ни дава възможност за напредък в настаняването на тези хора", обясни Цветлин Йовчев.

"България има късмет с такъв министър-председател", коментира още вътрешният министър. „В тежката ситуация, в която България се намира, е голям късмет, че премиер е именно Пламен Орешарски. Изключително компетентен човек. Човек, който има моралните качества и моралните задръжки във всяка една област", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай