Йотова за Гешев: Президентът бе ясен

Нека ВСС да си вземе своето решение, съответно и президентът ще реагира според това решение, но отговорността, каза вицепрезидентът

Йотова за Гешев: Президентът бе ясен | StandartNews.com

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви пред БНТ, че президентът Румен Радев е бил достатъчно ясен в аргументите си, с които отказа да подпише указа за назначаване на Иван Гешев за нов главен прокурор, и е казал честно и откровено своето мнение.

Преди дни държавният глава върна решението на Висшия съдебен съвет, като мотивите му бяха свързани с липсата на състезателност в процедурата, тъй като има само един кандидат за поста. Йотова посочи също, че не трябва да има опити за влияние върху ВСС.

"Единственото нещо, което искам категорично да ви заявя, че аз наистина съм от хората, които твърде вярвам и бих искала да работим за реално разделение на институциите. Това е в основата на демокрацията. Всякакъв опит за влияние в една или друга посока е твърде неоправдан и не води до нищо добро. Нека ВСС да си вземе своето решение, съответно и президентът ще реагира според това решение, но отговорността, той вчера много категорично го заяви - всеки трябва да може да носи отговорността на поста, който заема и аз мисля, че той го доказва с поведението си", подчерта Йотова..

"Не искам да се ангажирам нито с прогнози, нито с очаквания, много е нажежена обстановката, всяка една дума се тълкува и превратно, така че нека да изчакаме, мисля, че в следващите дни ще станем свидетели на това, което ще се случи, но президентът имаше своето право и за тези вече 3 години, откакто е на този пост, смятам, че достатъчно е доказал, че има силата ,мъжеството да отстоява своето мнение", каза вицепрезидентът.

Илияна Йотова коментира и изминалите местни избори, като заяви, че идеята на президента да се съберат политическите сили и институции, които имат информация за нарушения, да обсъдят какви промени могат да се направят е добра, и може да доведе до промени и решения на проблемите при провеждане на избори.

"За нас българите, които не са територията на страната в момента по една ли друга причина: трайно или временно, не са „другите българи“, те са част от нашия народ и тези връзки трябва да се съхраняват", каза още Йотова.

Тя посочи, че сред основните й приоритети е съхраняването на българската идентичност и развитие. „От далечните провинции в Чако, Аржентина, където има българска емиграция още от края на 19 век, през САЩ, Западна Европа. Когато си поговорите с българските общности във Франция и Германия, тези хора не се считат за емигранти. Едно от хубавите неща след присъединяването ни към ЕС е точно това свободно движение на хора, на граждани. Но българите не се чувстват емигранти. Те живеят с идеята, че това е временно, намерили са някаква цел, някакъв аргумент да не са в България, но с идеята да се върнат“, допълни вицепрезидентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай