Йотова: Скептик съм за дистанционно гласуване

По думите на вицепрезидента изборите ще са изпитание

Йотова: Скептик съм за дистанционно гласуване | StandartNews.com

"Голяма мечта е на българите в чужбина възможността за дистанционно гласуване. Няма политическа воля в това мнозинство и аз съм скептик, че Изборният кодекс ще бъде отворен точно в това направление". Това коментира пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова по повод предстоящите парламентарни избори.

Според нея посочената от президента Румен Радев дата 28 март за изборите е по всички правила на Конституцията.

"Финалното решение ще бъде съобразено с развитието на ситуацията в страната. Преди да подпише указа за датата, няма нищо по-естествено от това той да си направи своите консултации с представители на различните партии, които ще участват в изборите. Различното този път е, че кризата ни постави в различна ситуация" , казва още тя и добави,че според нея президентът щял направи консултация и с експерти - здравни и икономически.

По думите на вицепрезидента изборите ще са изпитание и трябва да се направи така, че да се върне доверието на хората в избирателната система, а не да се спори за датата на вота.

Според вицепрезидента Илияна Йотова пандемията е откроила още по-силно необходимостта от единна национална политика за българите в чужбина.

„Проблемите ни днес с Република Северна Македония са резултат и от липсата на национална политика за сънародниците ни зад граница", казва тя.

По думите й България се е поставила в изолация, тъй като не е обяснила на европейските си партньори мотивите за наложеното вето на Северна Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай