Йотова: Президентска република? НЕ!

Йотова изрази позиция, че прокуратурата под никаква форма не трябва да бъде част от изпълнителната власт

Йотова: Президентска република? НЕ! | StandartNews.com

Категорично президентска република не трябва да има. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю за "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3.  Тя подчерта, че е убеден парламентарист и винаги е смятала, че няма по-добър модел за управление от настоящия, независимо от мнението на хората за партиите. Йотова отбеляза, че много трудно се прави субординацията между президента и двете камари на парламента, както е във Франция. Всичко става по-мудно. Времето на президентските републики отдавна е отминало, е нейното мнение.

По отношение на доклада на Европейската комисия за страната ни, вицепрезидентът обяви, че не е изненадана от него.  Констатациите ги има през всичките 13 години, откакто сме в ЕС и има припокриване между мониторинга и доклада. Илияна Йотова смята също, че при общите доклади за върховенството на закона, мониторингът не трябва да съществува, а щом констатациите са същите, то мониторингът не е изпълнил своите задачи.

"Скептична съм по отношение на бъдещи резултати, ако тези доклади останат в същия вид. В доклада няма препоръки, няма заявка за законодателна уредба. Констативността не носи никакви ползи. Мониторингът можеше да падне миналата година, но не достигна един глас, заради отсъстващ български евродепутат."

По отношение на резолюцията за България, която комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи прие с 35 на 30 гласа, Йотова  припомни, че това не е първият дебат за ситуацията в България и това не е безпрецедентна резолюция. Подробен документ е все пак и показва познаване на процесите в България. Тя е категорично несъгласна с текстовете вътре за "македонската нация", които според нея трябва да отпаднат, защото това е несъществуващо явление. Вицепрезидентът припомни, че в българската Конституция не съществуват етнически малцинства.

 

Йотова изрази позиция, че прокуратурата под никаква форма не трябва да бъде част от изпълнителната власт. Тя каза, че целият дебат за прокуратурата е започнал от начина, по който се избира главният прокурор. "Ако се промени конституцията и това остане същото, значи нищо не сме направили. Нека не се правят закони за конкретната личност. Изборът на главен прокурор трябва да е прозрачен."

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай