Йотова: Превърнаха парламента в крепост

Вицепрезидентът коментира ще прави ли Радев партия

Йотова: Превърнаха парламента в крепост | StandartNews.com

„Превърнаха Народното събрание в крепост, в която гражданите нямат право да влязат, а ако влязат – ги изнасят. Това беше недопустимо.” Така вицепремиерът Илияна Йотова коментира скандала между майките от „Системата ни убива“ и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Според Йотова оставането на Караянчева на поста й е удобно за опозицията, но обидно към институцията.

На „Дондуков” 2 няма приемен ден, защото всеки ден граждани могат да посещават институцията и да се срещат лично с мен, каза вицепрезидентът.

Йотова заяви, че мостът между Президентството и Министерския съвет много отдавна е изгорен, защото тя и президентът Румен Радев не са били „послушни“. Тя допълни, че конфликтът е ескалирал, защото двете институции правят политика по различен начин.

Илияна Йотова коментира и вдигнатия юмрук на президента, който предизвика лавина от гневни реакции срещу Румен Радев. Според нея това е бил спонтанен жест към протестиращите, които са дошли да защитят президентската институция. Вицепрезидентът съобщи, че разследваните от прокуратурата президентски съветници – Пламен Узунов и Илия Милушев, са в отпуск.

Хората преодоляха страха и са на улицата, за да заявят това, което искат, коментира Илияна Йотова антиправителствените протести. Тя не отговори категорично дали Румен Радев ще прави партия. Ако искаше това, вече щеше да го е направил, каза вицепрезидентът и допълни: Мисля, че за мащабите си България има твърде много партии.

По думите ѝ в една демократична държава е недопустимо един социален министър да казва, че протестиращите репресират властта, визирайки Деница Сачева, и допълни, че след подобен коментар е редно да се подаде оставка.

„Какво означава да те репресират? Един министър е там, не за да осигурява добруването си или на определен елит, или да изпълнява определени политики, а да защитава интересите на гражданите. (…) В един момент, в който министърът решава, че гражданите го репресират – той не е за там“, каза Йотова.

Вицепрезидентът коментира и снимка от сватбата на сина си, на която на маса седят бизнесменът и председателят на БСП-Пловдив Георги Гергов, депутатът от левицата Весела Лечева и президентът Румен Радев със съпругата му Десислава. „Това са мои гости, в един момент всеки иска да се снима с президента. Не съм страна в нито една част на партията. Това са хора, с които съм работила, не се срамувам от биографията си“, каза Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай