Йотова: Искам да съм част от мнозинство, което мисли за хората

Заявките са за научени уроци, за повече разум и мъдрост, каза вицепрезидентът

Йотова: Искам да съм част от мнозинство, което мисли за хората | StandartNews.com

„Бих искала да бъда част от това мнозинство в България, което да даде гаранции на хората, че има стабилно правителство, което мисли за тях. Да даде гаранции на хората, че не са изоставени, че има кой да помисли за тях, че колкото да е тежка международната конюнктура от гледна точка на цени, на социални права, има стабилни хора, добре подготвени, и те мислят за тях и предлагат удачните мерки. Да ги убеди, че трудните стъпки ще ги правим заедно, защото без подкрепата на хората нито едно решение не може да бъде взето. Смятам, че следващите месеци България може да постигне много.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю за БНР, дадено в Деня на Независимостта. Тя подчерта, че не иска да бъде от онези, които ще товарят младите хора на България с нерешените през годините от самите тях проблеми. „Така разбирам аз отговорността“, подчерта Йотова.

Определено оптимист съм. Заявките са за научени уроци, за повече разум и мъдрост. Очаквам по-добър диалог между партиите след следващите избори, каза още вицепрезидентът.

Илияна Йотова заяви, че с президента Румен Радев не са отстъпили от обещанията, дадени през 2016 г. „Тогава, както и днес се стремим към държава с правила и справедливост за всеки, за просперитет. За това българинът да има работа, която му носи удовлетворение и самочувствие, и най-важното – човек, който се уважава в собствените си очи, а не живее с мисълта на човек извън системата“, каза Илияна Йотова. По думите й оценката за почтеност я дават хората на избори.

В Инициативния комитет, който ще издигне кандидатпрезидентската двойка Радев-Йотова, има „достойни българи, известни и неизвестни, които ни подкрепят с името и биографията си“. „Не делим българските граждани. Събираме подкрепа от всички“, подчерта Йотова, която очаква в предизборната кампания борба на идеи, а не личностни нападки.

Вицепрезидентът посочи върховенството на закона като едно от най-големите изпитания пред България. „Обвързването на върховенството на закона с отпускането на европейски средства може и да ни навреди. След като не сме се справили с корупцията, може да се спират европейски средства. Това ни завеща едно 10-годишно управление. В най-бързи темпове трябва да направим така, че Европейската комисия да види, че България върви по правилния път“, изтъкна Илияна Йотова.

Тя изтъкна, че българите зад граница са част от събудената България. „Те са хора, които не просто наблюдават, а са дейни участници в събитията тук и се опитват да дадат от своя опит навън. Тези хора дори съветват децата си да се върнат тук и да помагат за развитието на страната ни“, посочи тя.

Основна част от дейността на вицепрезидента е посветена на политиката за българите в чужбина. Създаването на Български културен институт по примера на Гьоте институт или Сервантес е цел, която вицепрезидентът все още не е постигнала, но се надява да срещне разбиране в следващо редовно правителство и парламент. Изготвеният проект за института има съмишленици от различни среди. „България трябва да работи за културното си влияние по света, от което лека-полека отстъпва“, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът коментира и призива на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен да има общоевропейска политика по миграция. „Още 2017 г. изработихме такъв пакет от политики. До този момент Европейската комисия нищо не е свършила, няма нито един решен въпрос. Трябва промяна на Дъблинското споразумение, което ощетява страните по външните граници на Съюза, каквато е България“, заяви Йотова и добави, че страната ни трябва да е сериозен участник във формирането на тези политики.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай