Йордан Цонев: Премиерът трябва да иска още оставки

ДПС не вижда проблем да подкрепят номинацията на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ

Йордан Цонев: Премиерът трябва да иска още оставки | StandartNews.com

Според заместник-председателя на ДПС Йордан Цонев логиката зад уволнението на социалния министър Бисер Петков е такава, че промените в правителството не се решават само с неговата смяна. В интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР Цонев обясни как той вижда тази логика.

"Вероятно натрупани проблеми в системата. Ако премиерът следва тази логика, трябва и други оставки да поиска, защото доста системи стоят нереформирани", каза Цонев.

"Няма нищо нелогично в тези оставки, но те вече не са отдушник на натрупаното напрежение", категоричен бе той.

По думите на Цонев това е била и основната критика на ДПС към бюджета за 2020-а година - липсата на реформи.

Йордан Цонев заяви, че в България са правени истински реформи по времето на премиера Иван Костов, по времето на СДС, във времето, когато приемаха България в Европейския съюз и НАТО.

"Когато не правиш реформи, когато един сектор, като здравеопазването, работи в уникален вид - такъв няма никъде, няма как този сектор да подобри ефективността си. Обществото иска да има реформи в нереформираните сектори", обясни депутатът.

За Бюджет 2020

Според Цонев бюджетът за 2020-а е "повече от същото", защото има повече приходи, но разходите са неефективни. "Реформите се правят с програма. Те се правят с политическа воля и съгласия. През бюджета се вижда какви ще бъдат реформите", заяви депутатът от ДПС и уточни, че това, което Движението вижда в Бюджет 2020, е липса на реформи.

ДПС и на второ четене ще гласува против бюджета: "Предложихме промени - те не ги приеха, повече няма какво да предлагаме, а няма и възможност", добави той.

"Ще подкрепяме всички законопроекти, които отразяват евроатлантическата ни ориентация, абсолютно всички, независимо, че ГЕРБ и националистите са на власт. Ние няма да променим нашата политика. ДПС се е борило 30 години България да бъде член на ЕС и НАТО", категоричен бе Цонев, но уточни: "Нашето отношение към ГЕРБ е остро от първия ден на това правителство".

За предстоящия избор на лидер на ДПС

Във връзка с предстоящия през април 2020-а година избор на лидер на ДПС, Йордан Цонев заяви, че оценката за работата на Мустафа Карадайъ е отлична и изброи примери, които, според него, са достатъчни за преизбирането на Карадайъ за лидер на Движението за права и свободи.

"Няма такива амбиции", заяви Цонев в отговор на въпрос дали и той би влязъл в надпреварата за лидер на ДПС. 

Прокуратурата и КПКОНПИ

Зам.-председател на ДПС Йордан Цонев заяви, че до официалното назначаване на Иван Гешев за главен прокурор не би коментирал избора му, защото това е избор на професионалната гилдия.

По думите на Цонев ДПС все още не са решили кого да подкрепят за шеф на Антикорупционната комисия и изрази мнение, че не вижда проблем да подкрепят номинацията на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, защото е блестящ юрист с голям стаж на най-висшите постове и като съдия, и като главен прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай