Йордан Цонев разкри тайните схеми на ПП-ДБ

Напрежение в парламента

Йордан Цонев разкри тайните схеми на ПП-ДБ | StandartNews.com

ПП-ДБ искат оставката на шефа на КПКОНПИ, защото самите те се страхуват от разследване.

Това обяви Йордан Цонев от ДПС, по време на обсъждането на проекта на решение за освобождаване на Антон Славчев като изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, както и като член на двата органа.

Хамид Хамид предложи дебатите по точката да се излъчват по БНТ и БНР.

"От какво ви е страх, да не видят как сте се омазали ли?", попита Хамид ПП-ДБ, които се въздържаха на това предложение, което въпреки това беше прието. 

"Не сме съгласни с мотивите, които бяха прочетени, но приехме разглеждането на тази точка. Но има въпроси, на които очакваме отговори", обяви Йордан Цонев. 

"Искат да отстраниш този, който те разследва за конфликт на интереси. Не мога да повярвам от нахалството на ПП. ДБ също, но ПП са с две обиколки на стадион "Маракана" пред тях", допълни депутатът.

"Ще настояваме поне две неща да бъдат разследване докрай: Кешовете, за които се говори в записа на ПП-ДБ и кой е Пламен, за който се говори в записа? Искаме и отговори по гигантската афера "Митници", където е замесено името на Бойко Рашков. Мотивите на носителите не са истински. Опитвате се да прикриете някои неща", посочи още Цонев.

"Не разбрахме дали е имало и проверката за фалшивите подписи. Говорите за някакви три критерия, по които да се разбере дали има конфликт на интереси", допълни Цонев.

"Лицето Славчев покри Бориславова, замисълът им е друг, г-н Цонев. С тази шашма искат да го инсталират в СГП. Защото им трябва прокурор", допълни Хамид.

"Моята проверка е приключила. Понеже няколко пъти се внушава, че някой на 2/3 е корумпиран, а 1/3 остава някъде. Първият критерий - дали сте заели публична длъжност, 2-ри - дали сте наели някой човек, 3-ти - дали имате частен или личен интерес. Ако го няма третия - естествено, че няма конфликт на интереси", каза Николай Денков от ПП-ДБ.

"Ако смятате, че председателят не си върши работата - гласувайте му оставката", допълни бившият премиер.

Димо Дренчев от "Възраждане" заяви: "Гласувах за и ще гласува пак за тази оставка. В миналото Народно събрание (НС) бях член на една комисия, занимаващи се с контрабанда на цигари. Там излезе информацията, че подмолно са се премахвали митничари, които са против контрабандата.

Пиарката на Асен Василев изпрати сигнал срещу тези митничари, за да бъдат отстранени.

Брутална корупция и фалшификация на документ. До момента няма никакви действия по този казус. Човек, който не е предприел никакви действия по такъв скандален случай - трябва да си ходи. За съжаление вероятно ще гледаме - стани да седна".

Петър Петров от "Възраждане" каза: "2023 г. евроатлантиченското мнозинство създаде алинея, с която главния прокурор внася доклад срещу корупцията. Тази борба срещу тези престъпления трябва да се съдейства от КПКОНПИ. Защо променихте така закона, ПП-ДБ? Защо мълчите за този доклад? Редно е хората да се запознаят.

Антон Славчев е председател на комисията от 2022 г. Борислав Сарафов пише: С 1/4 за последните две години намалява интензитета в борбата с корупцията. Внесени ДП - 1/4 по-малко - от 337 до 252 обвинителни акта. Предадени на съд: 425 на 313 лица. Увеличава се обаче броя на прекратени ДП 714 на 847. Осъдени: 288 на 226.

С тези темпове на взаимодействие на КПКОНПИ и прокуратурата - след само 4 години ще обявим борбата с корупцията ще я обявим за напълно успешна, защото няма да има нито едно разследване"

"Не знам дали Славчев ще отиде в СГП, но се надяваме законът да се спазва", допълни Петров.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай