Янев: Няма свещени крави, сменяме непочтените

Корупцията е проблем № 1, каза премиерът

Янев: Няма свещени крави, сменяме непочтените | StandartNews.com

Корупцията е най-големият проблем на България. И цялото политическо говорене по темите за държавна сигурност и за подслушването е опит да се отклони вниманието на гражданското общество от темата за корупцията. Това заяви премиерът ген. Стефан Янев в интервю за предаването "Лица в лице" по бТВ. Той призна, че откакто е премиер вижда колко по-голяма в действителност е корупцията в България, защото има много повече информация.

Случаите, в които има доказателства за корупция, се предават на прокуратурата, каза Янев. За други, в които е видно, че има нередности, но няма достатъчно доказателства за злоупотреби, министрите дават гласност от гледна точка на морала, обясни премиерът.

Ние сме тъжни шампиони. Въпросът е защо допуснахме да има такъв тип корупция, защо не сме в състояние да разрешим собствените си проблеми с помощта на българския съд, който е мястото, където се решават тези проблеми, коментира Янев. И допълни, че преди съда е прокуратурата, която внася обвиненията, а преди нея разследващите органи и службите за сигурност, които първи трябва да подадат сигналите. Цялата тази система не е работела ефективно, каза Янев коментирайки санкциите от страна на САЩ по закона "Магнитски".

Премиерът обясни правителственото решение държавни и общински фирми да не правят никакви банкови транзакции с компании от санкционния списък на САЩ или свързани с тях дружества. Причината е държавни или общински дружества на се попаднат също в санкционен режим, каза Янев. И обясни, че ако все пак държавна или общинска фирма има някакви отношения с компаниите под санкции, тя също ще понесе наказания от правителството. Не е казано, че директорът веднага ще бъда уволнен, може първо да се дадат указания да не се правят никакви транзакции и връзка, каза Янев. И заяви, че не знае кой е настоящият политически лидер, за когото в доклада от САЩ се казва, че е бил подкупван от Васил Божков.

По повод рокадите във властта, които прави служебният кабинет, премиерът обясни, че смените са свързани с почтеността, с работата в интерес на обществото.

Разговарях с директора на НАП Румен Спецов, информацията която имам е, че се извършва проверка. Министерството на финансите е изпратило писмо до прокуратурата, да се провери всичко. Спецов ми е казал, че не се притеснява от тази проверка, заяви Янев и допълни, че не вярва подобен тип проверка да се точи с месеци.

Никой не е в ролята на свещена крава. Ако някой не работи почтено, не работи в интерес на хората и на обществения интерес, той ще бъде сменен, увери служебният премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай