Янаки Стоилов предложи национално правителство за 1 година

Ако са ни приели като силна опозиция, нямаше да имаме тези резултати, казал министърът на пленума на БСП

Янаки Стоилов предложи национално правителство за 1 година | StandartNews.com

Национално правителство с хоризонт 1 година е предложил правосъдният министър Янаки Стоилов на пленума на БСП, който анализира резултатите от изборите и трябва да определи позицията на социалистите за кабинет на Има такъв народ. Това съобщиха за „Стандарт” участници в заседанието.

ВИЖ ОЩЕ: Паргов каза какво ще направи след оставка на Нинова

„Ако са ни приели като силна опозиция, нямаше да имаме тези резултати“, заявил Стоилов. По думите му стремежът на БСП трябва да бъде да се формира някакъв тип национално правителство, което по възможност не приема решения, които предопределят по-нататъшните възможности за политика в България.

 „Това го виждам чрез по-конкретно формулиране на неговите задачи, към сравнително ограничени задачи, които трябва да изпълни и които няма да предизвикат големи разногласия между партиите, които го подкрепят и да заявим на политическо ниво, че това правителство не може да има задачи, надхвърлящи една година. Едва след като се види как то се е справило с тези задачи, неговият мандат може да бъде продължен през парламента или, ако се налага, през нови избори“, обяснил тезата си Стоилов.

Според него нови избори сега са неблагоприятни и за БСП, и за страната. „Поради тази причина ние можем да покажем по същество защо не поставяме някои от нашите отличителни приоритети“, добавил той.

Относно политиките на БСП Стоилов заявил: „Ако БСП е партия на труда, то ние трябва да се грижим предимно за хората, които имат най-дълъг трудов стаж, а не общо на някаква среда хора, които имат ниски доходи. Защото част от хората, които имат ниски доходи, е защото не са работели достатъчно. Не видяхме ли на изборите, че ние сме се отдалечили и по-голямата част от активното население въобще няма нищо общо със социалистическата партия, която претендира, че е негов представител“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай