Янаки Стоилов каза как се е запознал с Гешев

Посочи амбициозната цел на кабинета

Янаки Стоилов каза как се е запознал с Гешев | StandartNews.com

Правосъдният министър проф. Янаки Стоилов каза как се е запознал с главния прокурор Иван Гешев и сподели за какво спорят.

На въпрос как работи с главния прокурор Иван Гешев, проф. Янаки Стоилов заяви пред бТВ: "Служебно. Запознах се с него при моето първо участие като председателстващ ВСС. Опитвам се да изпълнявам моите функции и правомощия. Влизали сме в спорове по редица въпроси, но това смятам, че е също част от работата". Той уточни, че са спорили в какви темпове трябва да се извърши анализ на 10-годишната дейност на специализираното правосъдие в България.

Смяната на модела е непосредствената задача, но имаме по-амбициозна цел като държава да започнем промяна на системата, за да може да излезем на пътя на развитието, заяви проф. Янаки Стоилов. Той коментира санкциите, наложени от САЩ по закона „Магнитски” на шестима българи и 64 фирми.

"Това е класическа максима. Ясно е, че определени лица и фирми са били покровителствани. По този начин те се облагодетелствали. Това, както обикновено води до ощетяване на други участници в стопанската дейност. Това няма как да е ставало без лица, които заемат високи позиции в държавата. Този модел е известен, но това до голяма степен според мен, е сигнал за бездействие, неефективност, не искам да кажа съпричастност на други органи в България, които трябва да разкриват и разследват тези прояви", заяви още Стоилов.

"Проблемът за олигархизацията на политиката е световен проблем. Той засяга най-развитите страни и редица други, тъй като темата за корупцията не е само българска. Ние черпим от световния опит. Проблемът е, че при този начин на трансформация - политическа и икономическа, която се извършва в държави като България, това богатство в огромните си размери, бе натрупано чрез преразпределение. Казано на по-свободен език - чрез разграбване на това, което има държавата", коментира министърът.

"Ние се нуждаем не просто да сменим модела. Аз съм напълно съгласен, че това е непосредствената задача и надявам се в предстоящите избори тя да бъде решена, за да може този модел, който се налагаше особено през последните 10-12 години да бъде премахнат, но ние имаме по-амбициозна цел като държава, като общество - да започнем промяна на самата система, за да може наистина да излезем на пътя на развитието, да се разделим трайно с това,което става. Проблемът е още по-дълбок от този, който се вижда на преден план. Казвам това не, за да бъде оправдавано някои от лицата, които могат да носят тази характеристика и етикет, а да обясня, че това е в един много по-широк контекст", допълни още проф. Стоилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай