Възможна ли е нова мигрантска вълна /ОБЗОР/

Борисов пак става посредник, разнобой в мненията на експертите

Възможна ли е нова мигрантска вълна /ОБЗОР/ | StandartNews.com

Възможна ли е нова мигрантска вълна и застрашена ли е страната ни. Отговор на тези въпроси търсят експертите по въпросите на Близкия изток, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши ЕС, че ще пусни 3,6 милиона бежанци към Европа. Повод бяха критиките на ЕС към стартираната от Анкара трета военна операция Северна Сирия, наречена  „Извор на мира“.

ВИЖ ОЩЕ: Ердоган: Операция "Извор на мира" в Сирия започна

„Здравейте, ЕС, събудете се. Казвам го отново: ако се опитате да представите нашата операция там като нашествие, задачата ни ще е проста: ще отворим вратите и ще изпратим 3,6 милиона мигранти към вас", увери Ердоган в реч пред парламента в Анкара.

Борисов пак става посредник, настоява Брюксел да спре нападките срещу Турция

"Ще помоля колегите в Брюксел да спрат с непрекъснатите нападки, защото Брюксел е далече, а турската граница е близо и там стоят близо четири милиона бежанци, и никакви огради няма да ги спрат, когато започнат да идват със стотици хиляди. Това го изживя цяла Европа", заяви днес по време на обиколките си в страната премиерът Бойко Борисов. Той заяви, че има уговорка с Ердоган за мигрантите и  турските власти стриктно спазват споразумението с България .

ВИЖ ОЩЕ: Борисов: С Ердоган имаме уговорка

"Аз лично няколко пъти съм използван за посредник между Европа и Турция, допълни още Борисов. Премиерът заяви, че именно тази позиция ще представи в четвъртък в Брюксел.

Чуков: Възможно е терористи да дойдат в Европа

Възможна е нова мигрантска вълна към Европа в резултат на турската интервенция в Сирия, коментира в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков.

Над 100 000 души вече са напуснали домовете си. На този етап те отиват към вътрешността на страната, която е територия на правителството на Башар Асад, коментира той. „Значителна част от тях ще се насочат към Европа. Това е първата голяма опасност. Втората е съдбата на задържаните затворници от ДАЕШ от „Ислямска държава“. За съжаление виждаме словесно поведение на някои турски представители, че тези затворници ще бъдат върнати в тяхната родина, т.е. да си вървят в Европа. Това е голям проблем. Какво ще се случи с такива хора, които са откровени терористи и убийци“, попита той.

Проф. Владимир Чуков каза още, че въпросът е дали те ще бъдат използвани за рекет върху Европа. За съжаление, към момента няма фактор, с който Европа да съумее да респектира Турция и да прекъсне военната интервенция, посочи експертът.

Керемедчиев: Заплахата не е толкова сериозна

Бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев обаче не приема така сериозно заплахата на Ердоган да наводни Европа със сирийски бежанци. Пред бТВ Керемедчиев коментира, че тя е трудно изпълнима, тъй като тези бежанци не са концентрирани на едно място и не могат да бъдат подкарани като стадо, а подобна операция изисква огромна логистика.

Турция може обаче да изпрати групи от 5-10 000 мигранти на границата си с държавите от ЕС, но това може да има неочакван ефект и да втвърди позицията на Европа към Ердоган и неговото управление.

„Открай време Ердоган има този агресивен начин на поведение към европейските лидери, но той доста подценява дипломатичността, с която до момента му се отговаря", коментира Керемедчиев. Турция има голямо и активно население, може да защитава своя суверенитет, но ЕС е един от основните ѝ икономически партньори и най-голям инвеститор в югоизточната ни съседка, която в момента хич не е цветущо икономическо състояние. Именно заради икономическите проблеми Ердоган се бореше толкова много за привличането на инвестицията на „Фолксваген”, отбеляза Керемедчиев. Според него цел №1 на Турция е да не се създаде кюрдска държава и това е в основата на нейната операция в Сирия. „Има 20-милионното кюрдско население, което е разпръснато по целия свят, то е единственото, което няма собствена държава.", отбеляза експертът по международни отношения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай