Възможна е прегръдка между леви и десни

Каракачанов премиер? Залага политическата си кариера

Възможна е прегръдка между леви и десни | StandartNews.com

Борисов вече не е в състояние да пожертва никого освен себе си, казва социологът Андрей Райчев в интервю за вестник "СТАНДАРТ"

 

  • Слави Трифонов е новият цар - има 600 000 поддръжници
  • Периферията на ГЕРБ напуска кораба, но партията няма да стане малка
  • По-добре е да няма ВНС, никой не знае кога ще се разпусне
  • Каракачанов премиер? Залага политическата си кариера

- Господин Райчев, след толкова дни на протести няма индикации за оставка. Капитал ли печели Бойко Борисов от това, или по скоро губи?
- Бойко Борисов губи всеки изминал ден. Той можеше да подаде оставка още през март. Накрая ще излезе, че сам е предизвикал свалянето си. Ударът на протеста е в това. Първият вариант е да подаде оставка през ноември, когато види, че не му минава новата конституция. Но имайте предвид, че той се сблъсква в конфликт и с Румен Радев - това са двете ЕГО-та. И тогава вече Борисов няма да може да се прави на центрист с хипер развит център. Няма как да балансира между Ердоган и Европа. Преди се знаеше, че има дясна граница, но тя бе владяна от Борисов, а към момента Христо Иванов я овладя, така че няма нито ляв, нито десен. От лявата страна стои БСП. В същото време в политическия живот влезе Слави Трифонов, който не е нито ляв, нито десен, нито среда. А се появиха и Мая Манолова, и Бабикян, и Николай Хаджигенов, което означава, че може да се появи съчетание между десни и леви, както и два центъра, така че политическото съотношение може да се измени.
- Каква ще е съдбата на ГЕРБ?
- ГЕРБ се топи по отношение на периферното си ядро и остава само с твърдия електорат. Периферията вече напуска кораба. Затова и може да излезе, че Бойко Борисов го е страх да напусне в този момент.
- Може би да пожертва още министри?
- Не мисля, че Борисов може да пожертва още някого освен себе си. Може да се избере ново правителство, но то ще стане заложник на други теми. Тук може да бъде заложена политическата кариера на Красимир Каракачанов, ако той като коалиционен партньор бъде назначен за премиер, както се говори.
- А ако за премиер бъде назначен Томислав Дончев?
- Това би било трудно и изхабяващо. Самият Томислав Дончев заяви: "Аз не искам да ставам Бойко Борисов". Той няма да бъде автентичен в тази роля.
- Каква тогава би била политическата съдба на ГЕРБ?
- Каквото и да се говори до момента, ГЕРБ няма да станат малка партия. В момента ГЕРБ има половин милион членове. Тук много зависи какво ще стане с царя - тоест с човека, който има личностна харизма в тази партия. До момента сме имали няколко царе - първият е истинският, Симеон Сакскобургготски, вторият е Бойко Борисов. За трети като че ли се стяга Слави Трифонов, който има 600 000 поддръжници и трябва да видим докъде ще доведе това. Това може да му донесе между 40 и 60 места в бъдещия парламент.
- За нормално или Велико народно събрание говорим?
- Надявам се да няма Велико народно събрание. Имаме действаща Конституция и президент, а ако има ВНС, никой няма да знае кога ще се разпусне Великото народно събрание, защото поправките в Конституцията могат да продължат безкрайно дълго. Ако не се разпусне само, може да го разпусне само президентът. По-добре е да не се стига до това.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай