Във ВМРО наблягат на социалната политика

Все повече и безплатни детски градини искат от партията

Във ВМРО наблягат на социалната политика | StandartNews.com

Войната между институциите не е полезна за българските граждани. За нас водещ остава общественият интерес, не егото и личните битки. Това заявява партия ВМРО в декларация, публикувания на официалния им сайт. Концепцията за социализиране на маргиналните маси, увеличаването на пенсиите и социалната справедливост са основните приоритети и през настоящата година за ВМРО, изтъква се още в позицията.

Равносметката и основните политики на партията са били очертани на състоял се на 8 февруари Организационен съвет на партията, на който са били подчертани успехите на отминалите европейски и местни избори, както и отчет за свършената през 2019 г. работа от депутатите. "Приети са 15 наши законопроекта и над 50 предложения за промени между първо и второ четене. В Закона за държавния бюджет и ДОО за 2020 г. постигнахме минимални пенсии от 250 лв. Подкрепа получи и първа позитивна демографска мярка – задължителна детска градина за 4-годишните и 10 млн. лв. за поемане таксите на децата от социално слаби семейства и 70 млн. за нови детски градини. Стремежът ни е в следващия бюджет държавата да поеме таксите на всички деца", уточняват още от ВМРО.

Въпреки спънките около приемането на Концепцията, предложена от заместник министър-председателя по обществен ред и сигурност, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, през изминалата година в редица закони бяха внедрени мерки за справяне със социалния паразитизъм на маргинализираните групи. Сред тях и обвързването на социалните плащания с посещение на децата на училище, полагане на общественополезен труд, повишаване на квалификацията на получаващите помощи и други.

"Вратичката „бързо следствие“ при особено тежките престъпления, с която присъдата се намаляваше с 1/3, отпадна с промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). На първо четене мина и предложението за разширяване пределите на неизбежната отбрана и отпадането на „маловажната кражба“ в Наказателния кодекс (НК)", гласи още декларацията.

От ВМРО уточняват, че са спрели и "притеснителната Стратегия за детето, която съдържаше текстове, несъвместими с традиционните семейни ценности на българското общество". Влизането в сила на Закона социалните услуги беше отложено с 6 месеца, за да се прецизират текстовете.

Изтъкнати са и успехите на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов като министър на отбраната - сериозно увеличение на възнагражденията в армията, повишен интерес към кадровата военна служба, вследствие на което беше предложено и увеличаване на възрастта за встъпване в служба на 40 г. Превъоръжаването върви с пълна сила и това е още една стъпка към възвръщане на честта на Българската армия.

Основни приоритети за ВМРО тази година са: приемане на Концепцията за справяне с маргиналните групи, доброволни отряди на граждани в помощ на полицията, приемането на Закон за защита правата и интересите на възрастните хора, където се предвижда социално подпомагане до линията на бедност, забрана на партиите да се финансират от стопански субекти.

Имало е редица разговори с министъра на образованието Красимир Вълчев за въвеждането на военното обучение в училищата и връщането на предмет „Родинознание“ за най-малките и това са стъпки, които предстои да се реализират.

"Наша кауза е въвеждането на доброволна военна служба; полицейско присъствие във всяко населено място; целенасочена политика за поддържане на българската идентичност, език и култура в традиционните и новите български общности в чужбина; законодателно регламентиране на „Карта българин“; по-ефективна държавна подкрепа на народните читалища", заявяват в позицията.

По време на заседанието на Организационния съвет бе изслушан и доклад за работата на евродепутатите от ВМРО. Заместник-председателят на партията и български представител в ЕП Ангел Джамбазки отчете дейностите на делегацията на ВМРО в групата на ЕКР в Европарламента. Той докладва, че в настоящия мандат предстои много сериозна работа по прословутия пакет „Мобилност“, както и по т.нар. „зелена сделка“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай