Вучич чисти „малкото недоразумение” със София

Лично ще се постарая в най-скоро време да върнем отношенията си на нивото на отличните връзки, каза той

Вучич чисти „малкото недоразумение” със София | StandartNews.com

Сръбският президент Александър Вучич изрази днес увереност, че след "искрите", които се появиха между Сърбия и България, двете страни много бързо ще се върнат на пътя на отличните отношения и той лично ще се погрижи за това, предаде Танюг.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов за Дачич: Трябва да се споразумеят с Косово

Искрите пламнаха след остър и непремерен коментар на сръбския външния министър Ивица Дачич по повод изказването на премиера Бойко Борисов във връзка с Косово и ЕС. На пресконференция в Познан Бойко Борисов каза, че бъдещият върховен представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, чиято страна не признава Косово, трябва да защитава не националния си интерес, а интереса на целия съюз. В отговор Ивица Дачич заяви, че позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независимо, и българският премиер Бойко Борисов, който твърди, че е, трябва да се съобразява с това.

ВИЖ ОЩЕ: Сърбия не разбрала посланията на Борисов от Познан

Това доведе до привикване на разговор на сръбския посланик в българското външно министерство и на представител на българското посолство в сръбското външно министерство. Дипломат № 1 Екатерина Захариева каза днес, че Дачич трябва да се извини и определи думите му като непремерени. Борисов пък призна пред събранието на ГЕРБ, че лично е искал от нея да не бъде прекалено остра в реакцията си, защото: „Разбирам колко ги боли сърбите за Косово. Трудно им е”. „Така или иначе, ако не се разберат с Косово, няма перспектива за целия регион. Там трябва да се вземе окончателно решение”, заяви Борисов.

Помолен да коментира ситуацията, Вучич припомни, че България е признала независимостта на Косово и в това е разликата между двете страни, а за всичко останало смята, че те имат добри отношения, които ще продължат да изграждат.

"Смятам това за малко, преходно недоразумение", подчерта Вучич. Той каза, че следващата седмица ще разговаря с българския президент Румен Радев и с премира Бойко Борисов. Президентът припомни, че в Сърбия живее българско малцинство, което трябва да се чувства там у дома си и "не бива да страда заради такива разногласия". "Лично ще се постарая в най-скоро време, ако българският президент и премиер приемат това, да върнем отношенията си на нивото на отличните връзки", каза Вучич.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай