Втори изключен от ГЕРБ за аферата в ДАИ (ОБЗОР)

Втори изключен от ГЕРБ за аферата в ДАИ (ОБЗОР) | StandartNews.com

Схемата за книжки менте действала от 2015 г.

Шефът на агенцията в Габрово Венцислав Генов уронва престижа на партията, обяви местната централа

ГЕРБ изключи втори човек заради скандала с книжки менте и рушвети в ДАИ. Ръководството на партията в Габрово прекрати членството на Венцислав Генов, съобщиха днес от местната централа. Шефът на Областния отдел на "Автомобилна администрация" е един от задържаните след спецакцията в цялата страна. Мотивите за изключването му са уронване престижа на ГЕРБ на местно и национално ниво и злоупотреба със служебно положение. Преди това от партията беше изгонен и арестуваният шеф на ДАИ Цветелин Цветанов.

"Всеки, който припознава в ГЕРБ свои принципи, идеи и ценности, е добре дошъл да бъде член на партията, но трябва да е ясно, че не се допускат компромиси с принципите и всеки, който с действията си ги нарушава, бива изключен от партията", се казва в позицията на ръководството. "Закононарушителите не може да разчитат на никаква толерантност от колегите си, защото петното се хвърля върху всички тях", коментира скандала депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова. Тя смята, че партията не може да носи отговорност за всеки неин член, ако той си позволи да върши закононарушения. "ГЕРБ по никакъв начин не ги толерира", отсече тя. И изрази възмущение от случващото се в ДАИ.

"Явно става дума за стройна организация, която не е действала от няколко месеца. Това е изграждано във времето за един доста дълъг период, с доста сериозни връзки отдолу нагоре, отгоре надолу, с цел закононарушение и извличане на лична полза", каза още Менда Стоянова. Депутатът определи това като безобразие и изказа задоволство, че прокуратурата е намерила достатъчно доказателства, за да направи тези разкрития. "Дано да си получат наказанията и да не останат само разкрития, които да завършат с оправдателни присъди, справка или дописка", добави Стоянова. Според нея Цветелин Цветанов е бил в системата, а не външен човек, за който да се твърди, че е "парашутист". "В този смисъл, не може да се говори за политическо назначение", добави Стоянова, цитирана от Фокус.

Днес транспортният министър Ивайло Московски пък обяви, че по информация на спецпрокуратурата схемата с взимане на подкуп за шофьорски книжки е действала от началото на 2015 година.

Проверяват 50 протокола от шофьорски изпити

Хайката за купени по втория начин книжки стартира с проверка на 50 манипулирани протокола. Това съобщи пред bTV старши комисар Младен Маринов, шеф на СДВР. "Искам да уточня, че тези 50 "съмнителни" протокола са само началото. Колко още сигнали за манипулирани документи ще има, това не мога да кажа. Но проверката ще обхване много по-голям брой изпитни комисии. Ще проверяваме и доста други неща - лицензите за извършване на транспортна дейност, свидетелствата за професионална компетентност на хората, които имат транспортни фирми", каза шефът на СДВР.
Трийсет и два тома доказателства представи Специализираната прокуратура пред съда по разследването за корупционната схема в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация". Част от тях са събрани със специални разузнавателни средства. Всички те са срещу директора на агенцията Цветелин Цветанов и още осем души. За седем от първоначално арестуваните прокуратурата иска постоянен арест.

Почернени майки на протест

Протест на майки на загинали в катастрофи ще има в сряда от 12 часа пред Съдебната палата в София. Той е заради решението на ВКС по делото за прегазената на пешеходна пътека Лора Казанлиева, съобщи майката на момичето Нели Петрова, която е депутат от ГЕРБ. Пред БНР тя призова всички майки, чиито деца са убити при пътни инциденти, да се включат в протеста. Преди седмица последната съдебна инстанция намали присъдата на Диян Станчев с половин година. Според съдиите момичето е съпричинител на катастрофата, защото не е преценило скоростта на мотоциклета, който я блъсна. "За какво тогава са ни пешеходните пътеки", попита Нели Петрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай