Втори ден страшна жега в парламента. Пак избират председател

Първото заседание на Народното събрание беше прекъснато вчера и се възобновява днес

Втори ден страшна жега в парламента. Пак избират председател | StandartNews.com

Източник: БТА

Днес от 10.00 ч. ще бъде възобновено първото заседание на 50-ото Народно събрание. Това обяви Силви Кирилов, който като най-възрастен присъстващ народен представител вчера откри новия парламент и ръководи пленарното заседание.

Заседанието беше прекъснато, тъй като депутатите не успяха да изберат новия председател на парламента.

При първата процедура за избор на председател кандидатите за поста бяха четирима - Рая Назарян (ГЕРБ-СДС), Петър Петров ("Възраждане"), Силви Кирилов ("Има такъв народ") и Юлиана Матеева ("Величие"). На балотаж отидоха Петър Петров и Рая Назарян, но никой от двамата не получи необходимия брой гласове, за да бъде избран.

Съгласно Конституцията, Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, освен когато основният закон изисква друго мнозинство.

След гласуването лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори с "не" на въпрос готови ли са да направят крачка назад за Рая Назарян – предложението им за председател на Народното събрание. Той добави, че традицията е най-голямата партия да получава поста председател на парламента и след това тръгват някакви процеси.

Преди първото заседание на парламента на среща с депутатите на ГЕРБ в централата на партията Борисов обяви, че ще предложи Рая Назарян за председател на Народното събрание и от гласуването зависи дали ще стане възможно партията да преговаря за съставяне на правителство. "Мине ли гласуването, ще продължим разговорите, не мине ли - дотам", подчерта той.

Според председателя на ДПС Делян Пеевски кандидатурата на ГЕРБ за председател на Народното събрание - Рая Назарян, трябва да бъде подкрепена. "Най-правилното е първата политическа сила да получи шеф на парламента. Това е традицията и трябва да я спазваме. От нови избори няма смисъл", смята той.

Още преди началото на 50-ото Народно събрание от "Продължаваме промяната-Демократична България" и от "БСП за България" заявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Рая Назарян за председател на парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай