Всичко е законно! ЦИК каза истината за взетия имунитет на Ибрямов

ЦИК няма правомощията да преценява доказателствата, които прокуратурата е събрала

Всичко е законно! ЦИК каза истината за взетия имунитет на Ибрямов | StandartNews.com

Източник: БТА, архив

Няма досега в практиката случай, в който Централната избирателна комисия (ЦИК) да е отказала да свали имунитета на кандидат за народен представител. Имаше данни какво престъпление е извършил Джейхан Ибрямов, но така или иначе ЦИК е разгледала документи и е приела единодушно да бъде дадено разрешение за задържането и привличането на Ибрямов като обвиняем. Това заяви в интервю за БНР говорителят на ЦИК Росица Матева.

Решението, което комисията е взела по случая с Джейхан Ибрямов, е съобразено със закона, уточни тя.

ЦИК се е запознала с представените документи от прокуратурата, но отговорност на държавното обвинение е било дали ще поиска свалянето на депутатския имунитет на съответния народен представител. Досега няма в практиката на ЦИК отказ да бъде задържан кандидат за народен представител или да бъде привлечен като обвиняем.

ЦИК няма правомощията да преценява доказателствата, които прокуратурата е събрала, а отговорността за тях е на самите обвинители, стана ясно от думите на Матева.

"Изборите вече са насрочени, не могат да бъдат отложени, но това не е първият случай да се иска разрешение от ЦИК да се привлече кандидат за народен представител като обвиняем. Това не е проблем за провеждането на изборите, а още повече имунитетът на народен представител като е свален, не означава, че не може да участва в изборите", коментира Матева.

"Вътрешнопартийните проблеми, които водят до разделения не са проблеми, които ЦИК ще коментира. Не е пречка Джейхан Ибрямов да е кандидат за народен представител и впоследствие, ако политическата сила, която го издига и влезе в парламента, да положи клетва като депутат.

Матева съобщи още, че в ЦИК постъпват жалби, много повече от тези на предходни избори, от  представляващи парламентарно представена партия, която има двама председатели, във връзка с назначаването на членове в РИК и СИК.

В момента в ЦИК постъпват много жалби - от представляващите Алианс за права и свободи, както и членове на СИК. ЦИК има много казуси, по които да се произнася. Над 40 са жалбите за съставяне на СИК-овете", каза Росица Матева.

Тя увери, че няма натиск върху членове на ЦИК и подчерта, че гаранционният срок на машините е 3-годишен и изтича през настоящата година. Дори и да изтече гаранцията на машините за гласуване, не е проблем да бъдат използвани на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай