Всеки самолет може да е мишена на терористи

Всеки самолет може да е мишена на терористи | StandartNews.com

Степента на риск днес в Европейския съюз като цяло е най-висока от времето на Втората световна война, никой не е имунизиран, днес всяко кафене и всеки самолет може да бъде плод на терористична атака във всяка една точка на света, включително и на Европа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция с президента на Хърватия Колинда Грабар-Китарович, предаде БГНЕС. Преди това двамата преговаряха на „четири очи", след това разговорите продължиха на равнище делегации.

„България и Хърватия са част от световната антитерористична коалиция и ние обменяме много интензивно информация по линия на специалните служби", подчерта държавният ни глава. Той изтъкна, че хърватските партньори са дали полезна информация за това как те си сътрудничат с партньорските служби, за да разберем откъде минават терористите, с кого са общували, кой би могъл да бъде техен потенциален партньор и спонсор.

„Понеже тероризмът не познава граници, решението може да бъде само общо. Ние си даваме много добре сметка, че това явление няма да бъде решено и приключено и битката няма да бъде спечела скоро. Всички ние трябва да водим битка за сърцата и умовете на младите, на маргинализираните, на рисковите групи, за да може да се преборим с идеологията на тероризма, която се базира именно на това, че когато нямаш перспектива, когато не виждаш смисъл в тоя живот, много лесно се радикализираш", подчерта българският президент. По думите му „успешната борба с тероризма в ЕС минава през общи европейски инструменти, които ние трябва да създадем за интеграция на маргинализираните групи". „България и Хърватия не искат да се стигне и до една друга потенциална бъдеща голяма криза на ЕС – кризата на ценностите, кризата на липсата на справедливост.

Ако ЕС позволи държавите да се изолират в своите краткосрочни, тясно политически и национални интереси, ако влезем и в моралната криза на липса на солидарност, нас ще ни чакат още по-тежки времена", предрече президентът ни Представяйки хърватската позиция относно терористичната заплаха и мигрантската криза, Колинда Грабар-Китарович изтъкна, че трябва да се прави разлика между мигранти и терористи. В този смисъл според нея важна е интеграция на мигрантите като инструмент срещу превръщането им в терористи, важна е меката сила на ЕС – дипломацията и образованието.

Двамата президенти са обсъдили разширяването на регионалното сътрудничество във възлови сфери като инфраструктурата, транспорта, енергетиката, цифровизацията, туризма. Обсъдени бяха възможностите за активизиране на идеята на Хърватия за задълбочаване на регионалното сътрудничество между страни по оста Адриатическо, Черно и Балтийско морета, както и възможностите на България в този междурегионален проект.

"Нито една фабрика днес не се случва само заради малкия по своя обем пазар на Хърватия или на България. Фабриките се случват единствено и само заради по-големия обем на пазара, наричат Югоизточна Европа. Нашият просперитет и нашето развитие е тясно свързано с промяна в мисленето ни - тоест за да успеем, трябва да мислим регионално. Само заедно може да използваме европейските инструменти, за да реализираме проектите", отбеляза Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай