ВОЛЯ: С. Македония да не изкривява историята ни

ВОЛЯ е твърдо убедена, че съседната ни страна трябва да прекрати подигравките с историята

ВОЛЯ: С. Македония да не изкривява историята ни | StandartNews.com

„Докато Северна Македония не спре да манипулира общата ни история, България да не подкрепя кандидатурата й за членство в Европейския съюз. Позицията на партия ВОЛЯ  е категорична“, заяви Полина Цанкова, зам.-председател на ПГ „ВОЛЯ- Българските Родолюбци“ на консултацията при президента днес.

Фокусът на разговорите бе върху двустранните отношения между България и Северна Македония в навечерието на срещата на ЕС на 17 октомври, на която се очаква Северна Македония да получи покана за членство в съюза. Затова обаче е необходимо абсолютно мнозинство.

ВОЛЯ е твърдо убедена, че съседната ни страна трябва да прекрати подигравките с историята.

„България трябва много ясно да постави условията си за членството на Северна Македония в ЕС. Това може да се случи само и при още едно условие - ако уреди правата на българската общност там и я признае в Конституцията си. Тази общност е градивна, уважава държавата и институциите, време е да получи статут. Ако се изпълнят тези две условия – тогава вече ще можем да говорим за модерни и прагматични двустранни отношения“,  коментира още преди няколко месеца лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай