ВОЛЯ подкрепя протестите на медицинските сестри

Медиците поискаха подкрепа и за поправка в Закона за съсловните организации

ВОЛЯ подкрепя протестите на медицинските сестри | StandartNews.com

„На ваша страна сме, подкрепяме напълно исканията ви за справедливо заплащане. Ако не защитим вас, медиците, няма как вие да защитавате нас и семействата ни“, заяви Веселин Марешки по време на среща с медицински специалисти. Лидерът на ВОЛЯ, председателката на ПГ на „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“ Гергана Стефанова и депутатката от социална комисия Албена Найденова приеха и изслушаха по тяхна молба в парламента представители на различни здравни организации. Сред тях бяха Асоциацията на българските медицински сестри (АБМС), Алианс на българските акушерки (АБА), на Българска асоциация на фелдшерите и лекарските асистенти (БАФЛА),  Асоциация на физиотерапевтите в България (АФБ).

„Цената на един час нощен труд е 0,25 лева. Това нормално ли е? Кой може да работи за тези пари? Забравени сме от държавата. Предлагаме да има стартовата заплата за всички медицински сестри, която да е гарантирана от държавата“, заяви на Мая Илиева. Тя даде пример, че е виждала фиш на медицинска сестра с болно дете за 290 лева на месец. Представителите на медицинските съсловие споделиха още, че отпуснатите наскоро средства за заплатите на медицинските сестри не стигали до тях, а болниците усвоявали парите за разплащане на свои задължения или други нужди.

Медиците поискаха подкрепа и за поправка в Закона за съсловните организации, която да позволи на всяка професия да има свое професионално съсловно представителство. Тя ще им помогне да се развиват професионално и да защитават интересите си. „Вашите професии са изключително отговорни и важни, лекарите не могат без вас. От личен опит знам какво е да работиш в законодателен хаос, затова подкрепяме исканията ви“, коментира Веселин Марешки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай