Волен се призна за хулиган (ОБЗОР)

Волен се призна за хулиган (ОБЗОР) | StandartNews.com

Лидерът на "Атака" и Чуколов се споразумяха с прокуратурата

Вместо поправителен труд ще му удържат от заплатата

Волен Сидеров се призна за хулиган и сключи споразумение с прокуратурата. От Софийския градски съд съобщиха вчера, че лидерът на "Атака" е признал вината си по три дела за хулиганство, които се водят срещу него. Още в понеделник съдът ще разгледа казуса в три поредни заседания, в които ще прецени дали да одобри постигнатото споразумение с обвинителите. По делото за нахлуването в НАТФИЗ за виновен се е признал и съпартиецът на Сидеров Десислав Чуколов.

Двамата заедно с още няколко атакисти през октомври нахълтаха в театралната академия, като обиждаха и заплашваха студенти по време на лекции. Една от студентките се опитала да заснеме инцидента с телефон, при което Сидеров

извил ръцете й и започнал да я блъска

а друг мъж издърпал телефона. Разследването се води за хулиганство и принуда, като по него лидерът на "Атака" и Чуколов бяха задържани и пуснати срещу "парична гаранция" от по 6000 лева. Следващият случай, по който Сидеров се признава за виновен, е от Батак през май 2011 г., когато на площад "Освобождение" по време на традиционните тържества, посветени на Априлската епопея, партия "Атака" организирала митинг, въпреки че общината забранила политически изяви в този ден. Сидеров нарушил заповедта на кмета на града, прекъснал празничния концерт и нахлул на сцената със свои симпатизанти. Започнал да блъска децата и изтръгнал кабелите на озвучителна система. За да не се стигне до саморазправа, празничната програма била прекъсната. Според държавното обвинение Сидеров е извършил хулиганство,

отличаващо се с изключителна дързост

което се наказва със затвор до 5 години. Последното признато хулиганство от страна на Сидеров е за инцидент от 21 май 2013 г. пред парламента, когато партийният лидер се спречка с журналиста от телевизия СКАТ Теодор Ангелов. Депутатът беше заснет да обижда и заплашва журналиста, да бута микрофона му и да настоява за извинение за думи на собственика на телевизията Валери Симеонов. Тогава се роди и прочутият лаф "Извини се, бе!". Вчера в кулоарите потърпевшият Ангелов коментира, че Сидеров изглежда е преосмислил позицията си и е готов да поднесе извинения.

От СГС уточниха, че трите споразумения са за пробация със задължителна регистрация по настоящ адрес, периодични срещи с пробационен служител и поправителен труд, изразяващ се в месечни удръжки от заплатата. В съдебна зала обаче Сидеров и Чуколов не се признаха за виновни за инцидента пред клекшопа на ул. "Раковски", който предизвикаха вечерта на 9 октомври. Тогава двамата депутати спонтанно решиха, че в магазинчето се продават наркотици и стоки без бандерол, което след това беше опровергано. Двамата спираха минувачите и ги бутаха, а при при опита си да пазарува, гражданин е бил шамаросан от Чуколов. Той дори напсува полицая Петър Делин и го удари, а Сидеров напсува друг униформен и го заплаши, че ще го уволни. По това дело двамата депутати вече са подсъдими. В градския съд продължава и процесът срещу Сидеров за инцидента на летището във Варна през януари 2014 г. Според прокуратурата лидерът на "Атака" и група негови съпартийци първо са се държали непристойно и обиждали френското аташе Стефани Дюмортие на борда на самолета на 6 януари м.г. Тя направила забележка на депутатите, че говорят на висок тон, след което те започнали да я обиждат. Напрежението ескалирало на летището във Варна, където Сидеров започнал да блъска и да прави опити да удари пътника Димитър Бахнев. Лидерът на "Атака" оказал съпротива и на полицаите Милен Кателиев и Недко Недев, които се отзовали на сигнал за нарушения на летището, а при разправията ударил с юмрук в лицето униформения Костадин Колев.

Забърква екшъни от "Тракия" до "Луфтханза"

Волен Сидеров играе лудешки танц с правосъдието още от старта на политическата си кариера. Освен трите случая, за които сключи споразумения, той беше главен герой в поредица от премеждия, за които в друга държава незабавно би се озовал зад решетките.

Прощъпалник стана инцидентът на магистрала "Тракия" през 2006 г. Автомобилът, в който били Сидеров и шофьорът му Любомир Бакърджиев, бил засечен от друга кола. Возилото на атакистите се удря в мантинелата и спира. Втората кола, управлявана от студента Явор Доков, също спира. Според показанията на младежа шофьорът на Сидеров го нападнал, ударил го и спукал гумите му. Патриотичният вожд пък размахал пищов. По-късно Сидеров и Бакърджиев обясниха реакцията си с факта, че оценили случая като атентат. Прокуратурата повдигна три обвинения - лъжесвидетелстване, подстрекаване към лъжесвидетелстване и за укриване на хулиганските прояви на личния си шофьор /Сидеров излъга, че Павел Чернел е шофирал./. Впоследствие обаче Бакърджиев се призна за виновен и бе осъден. Сидеров оттегли лъжливите си показания и се измъкна. Друг инцидент се разрази през 2011 г. пред софийската джамия, където атакистите нападнаха мюсюлмани и запалиха молитвено килимче. Разследването се водеше срещу неизвестен извършител, което позволи на Сидеров и компания да останат извън полезрението на Темида.

Белоглавият националист се отърва от съдебно преследване и в Германия. През февруари 2010 г. той предизвика разправия на борда на самолет на "Луфтханза". Сидеров замерил стюардесите с храна и ги нарекъл "расистки" и "арийки". При кацането в Франкфурт величайшият гняв на Волен се излял и върху чакащите го държавни служители. Няколко дни по-късно той се осъзна и се извини на засегнатите. В самолета, както и на магистралата, стана ясно, че депутатът е бил видимо почерпен. Отделно срещу вожда на "Атака" няколко пъти са били подавани оплаквания, че той отправя расистки и ксенофобски изказвания. По тези дела обаче той беше оправдан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай