Водят се деликатни преговори за нов шеф на ЕК

"Предпазлив оптимизъм" изрази в сряда председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Водят се деликатни преговори за нов шеф на ЕК | StandartNews.com

На срещата си в Брюксел в четвъртък (днес – бел.ред.) ръководителите на ЕС ще положат усилия да намерят компромисен кандидат, приемлив за Европейския парламент като председател на Комисията, тъй като няма консенсус за никой от претендентите, пише в свой анализ на двудневната среща на върха Агенция Франс прес.

"Предпазлив оптимизъм" изрази в сряда председателят на Европейския съвет Доналд Туск, натоварен да постигне споразумение между държавните лидери и Европарламента след европейските избори.

Тримата претенденти, избрани от политическите семейства - германецът Манфред Вебер за Европейската народна партия (ЕНП), холандецът Франс Тимерманс за социалистите и датчанката Маргрете Вестагер за либералите, не успяха да съберат в ЕП мнозинство в своя подкрепа, увериха пред АФП европейски източници.

Избраникът, който ще наследи на 1 ноември люксембургеца Жан-Клод Юнкер, трябва да спечели на своя страна 21 от 28-те европейски лидери и да получи мнозинство от най-малко 376 гласа в Европарламента.

"Още не се знае кой би могъл да събере това двойно мнозинство", довери европейски дипломат.

Очертава се обаче договорка за разпределяне на четирите ръководни поста. ЕНП, най-голямата група в Европарламента, настоява за председателството в Европейската комисия и не среща отпор, заявиха за АФП три отговорни лица. 

Либералите искат председателското място в Европейския съвет, а социалистите се очаква да посочат ръководител на европейската дипломация и да си поделят петгодишното председателство в Европарламента със Зелените - по две години и половина за всяка група.

Но "всичко може да се раздвижи отново", предупреди европейски служител.

Остава да се намерят конкретни хора за всеки пост.  Споразумението трябва да спазва изискванията за равнопоставеност и географски баланс. Доналд Туск се ангажира да издейства назначаването на две жени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай