Вълчетата на Радев срещу Фамилията на Борисов

Смяната на икономическия модел е голяма цел, но резултатът е скромен

Вълчетата на Радев срещу Фамилията на Борисов | StandartNews.com
  • Смяната на икономическия модел е голяма цел, но резултатът е скромен

Докато битката за съдебната система влиза в предизборна кулминация, на политико- икономическия фронт сблъсъкът между законите на мафията и на глутницата тепърва ще се разгаря. Приятелският кръг на бившия премиер Борисов, представен в световните медии като балканско копие на мафиотска фамилия, отстъпи крачка назад, за да даде предимство на новите попълнения в  стратегическия съвет на президента Радев.

Млади, ентусиазирани работохолици

те са част от голямата световна финансова глутница, разпознаваща себе се в някой герой от "Вълкът от Уолстрийт".

Дипломите от престижните университети и визитките от водещите инвестиционни компании ги изстреляха на управленския връх във финансово-икономическия ресор на държавата.

Един от тях държи в ръцете си съдбата на 30 милиарда евро, които трябва да получим от Европа с Националния план за възстановяване и устойчивост. Вторият управлява близо 120 милиарда сметки на държавния бюджет. Третият, като министър на икономиката, получи правата да се разпорежда с 4-те милиарда активи на държавната ББР.

Вече близо месец Кирил Петков успешно заменя сутрешните брифинги на НОЩ, като запознава цялата общественост с текущото финансово здраве на банката - огласи големите кредити, показа детайли от договорите, поиска оставките на надзорниците, заплаши със смени в управителния съвет, обяви новите приоритетни кредити.

Дали те ще се осъществят до края на неговото управление, предстои да видим. Както и доколко вижданията му за бъдещето на ББР като банка на иновативния дребен бизнес са съвместими с акционерното й участие в многомилиардния фонд по проекта "Три морета", от който ще се кредитират структуроопределящи направления за новата зелена и дигитална икономика.

Засега факт е, че кандидат-надзорниците все още се оценяват от БНБ

централната банка започна цялостна проверка в ББР, а вкарването на името на Пеевски се оказа блестяща подгряваща кампания на Петков преди налагането на американските санкции по закона "Магнитски".

Ако служебният кабинет е само преходен при смяна на властите, присъствието на поредните юпита в управлението дава редица предимства. Но ако притесненията на ГЕРБ, че това правителство има големи шансове да разшири времевия си хоризонт, са основателни, ще излязат и недостатъците.

Не само от липсата на опит. Но и заради законите на вълците - при тях националност няма, авторитет не се налага, той се демонстрира, а силата заменя опита.

През последните 20 години видяхме този модел при "царските вълци", а после и при прокопиевия вълк - Дянков. Друг е въпросът, че по тяхно време на мода все още беше героят на Майкъл Дъглас - покаялият се Гордън Греко, докато сега идол е Леонардо ди Карпио в ролята на прословутия борсов агент.

В днешните кризисни времена на промени, в Америка истинският Вълк на Уолстрийт - Джордан Белфърт, е заплашен от стотици дела и фалит на компанията му. В Италия пък Джовани Бруска, убиецът на италианската легенда за борба срещу мафията - Джовани Фалконе, спокойно напусна преждевременно затвора заради примерно поведение.

В същото време, там някъде, в България, битката между мафията и вълците продължава да има за цел изчегъртване на модела, но като резултат засега удря само държавността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай