Властта развърза чувала

Пари за пенсионерите няма, но има за ремонти и БНТ

Властта развърза чувала | StandartNews.com

София. Въпреки че правителството не намери пари за коледни добавки за пенсионерите, то отвори чувала с подаръци за други. Над 70 млн. лв. реши да раздаде Министерският съвет на предпоследното си заседание за тази година.

Най-много - 41.6 млнл лв., отиват за здравеопазване. Тези средства се дават на здравното ведомсто като компенсация за отнентите му пари през лятото. Тогава с решение на Конституционния съд беше забранено на здравната каса да дава пари на министерството. 42-та милиона ще отидат за дейностите, които плаща ведомството. Това са спешна помощ, интензивни грижи, ваксини и грижите за психично болните и децата без родители до 3 години.

Отделно 16.4 млн. лв. ще получат над 20 общини. Това са Баните, Белоградчик, Благоевград, Ботевград, Варна, Видин, Дулово, Дупница, Иваново, Каспичан, Кула, Рила, Родопи, Силистра, Симеоновград, Симитли, Смолян, Стражица, Стамболийски, Струмяни, Тутракан, Царево и Шумен. Средствата са за инфраструктурни обекти и за разплащане на дългове. Сред проектите фигурират възстановяване на улици, обособяване на експозиционна зала в общински исторически музей, довършителни работи до надлеза за ферибота Видин-Калафат, изграждане на спортно-развлекателен център и др.

Правителството отпусна и 7 млн.лв. на социалното министерство. Тези пари са за обезщетения и помощи на бедните семейства, и на хората с увреждания.

Други 7,8 млн. лв. ще се дадат на БНТ за 2012 г. С тях телевизията ще си погаси дълговете, пише в решението на МС.

Допълнителни пари - 1,5 млн. лв., получава и Националната разузнавателна служба. Средствата ще отидат за обезщетения при освобождаване от военна служба, както и за капиталови разходи.

Всички над 70 милиона са осигурени от икономии и трансфери по републиканския бюджет, обяняват от правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай