Власт и опозиция спориха по годността на Ревизоро

Министерският съвет се е превърнал в център за управление на кризи, обяви Йордан Цонев

Власт и опозиция спориха по годността на Ревизоро | StandartNews.com

Дебатът по избора Емил Димитров, известен с прякора Ревизоро, за министър на околната среда и водите премина във взаимни обвинения между управляващи и опозиция - от кризата в Перник до това колко компетентен е Димитров, за да заеме този пост.

Категорично против неговата кандидатура и рокадата на поста се обяви опозицията от БСП и ДПС.

„БСП няма да подкрепи предложената кандидатура. Ние можем само да ви благодарим за нея, за начина, по който беше направена, както и за мотивите, с които беше взето решението. По един невероятно убедителен начин демонстрирахте цялата несъстоятелност на това управление и цялата си непригодност да решавате проблемите на хората в държавата. Първо – коалиционният ви съвет се събра за първи път от много време. Но какво разбрахме от него – че бил неприятен“, заяви от парламентарната трибуна депутатът от левицата Кристиан Вигенин.

Защо Нено Димов е „на топло“ в ареста, а други – министърът на регионалното развитие и благоустройството, бившият областен управител на Перник, са си вкъщи, попита той от парламентарната трибуна. Според него основната логика на тази рокада в екоминистерството е да се намери някой, който да „гарантира балансите“ във властта и „довършване на мандата“.

 „Какъв невероятен късмет – роден е в Перник“, пошегува се Вигенин по отношение на колегата си Ревизоро, който досега заемаше поста на депутат от „Обединени патриоти“. Според него той не познава сектора, а основната му задача ще бъде единствено да съхрани властта, а в името на това е готов да плати висока цена“. Левицата разкритикува управляващите и заради отсъствието на премиера от пленарна зала, по време на гласуването на промяната в кабинета. „Министър-председателят избяга от безводието в Египет“, заяви Вигенин, визирайки посещението на Борисов в Африканската държава.

ДПС също не подкрепи промяната. „Първо – защото сме опозиционна политическа сила и второ – защото имаме своите аргументи“, обясни Джевдет Чакъров. „Сменят се министри, но трябва да има смяна на политиките и визия за реформи. Ние не чухме подобно нещо“, допълни още той. Според нето новия министър не трябва да има дори и ден толеранс, защото решаването на водната криза в Перник изисква спешни мерки.

„Министерският съвет се е превърнал в център за управление на кризи“, смята колегата му Йордан Цонев. Той попита обаче дали те „падат от небето“ или са „плод на грешни управленски решения“. „Няма с какво да се оправдавате вече. Управлявате последните 10 години“, обърна се той към колегите си от ГЕРБ.

„Моделът на управление е грешен. От криза в криза ще вървите. Ние няма да подкрепяме нито една палиативна мярка на това мнозинство, защото то е изчерпано“, разкритикува още той.

Според „Обединени патриоти“ обаче, в чиято квота попада министерството, не е никакъв проблем, че кандидатът не е експерт в областта на екологията. „Личността определя длъжността“, смята депутатът Славчо Атанасов. За пример той даде кметът на столицата Йорданка Фандъкова, който, по думите му, е „един учител по руски език“, а печели изборите и ще управлява вече четвърти мандат.

Интересен паралел направи колегата му Александър Сиди, който се ядоса на критиките на левицата за експертизата на Емил Димитров – Ревизоро. „БСП имат опит в екологията с кризата в Чернобил“, пошегува се той от парламентарната трибуна.

Парламентарната група на „Воля“ пък напусна пленарната зала и не участва в гласуването. Позицията на партията аргументира Пламен Христов. „Схемата на разделяне на министерства на „наши и ваши“ показва, че системата е сбъркана“, заяви той. Той се обърна към депутатите от ВМРО, в чиято квота попада Министерството на околната среда и водите. „Най-добрият ви екоексперт е в ареста, това говори за подбора ви на кадри“, смята той.

Кандидатурата на Ревизоро защитиха и от ГЕРБ. „С две ръце подкрепяме предложението за промяна в Министерски съвет, с молбата Емил Димитров да влезе нормално, с летящ старт. Да намери пробойните и с помощта на мнозинството те да бъдат спрени, за да не се стига до подобно нещо другаде“, коментира депутатът Александър Ненков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай